Bekymret over Putins nye supervåpen

E-tjenestens sikkerhetsvurdering trekker fram Russlands nye våpensystemer. - Det er avanserte våpen som vises dårlig, kommer fort, og smeller høyt, sier forsvarsministeren.

TRUSSELVURDERING: Under den årlige fremleggelsen av den ugraderte trusselvurderingen fra E-tjenesten, pekte sjef for Etterrretningstjenesten Morten Haga Lunde på Kina og Russland. Video: NTB Vis mer
Publisert

Etterretningstjenesten og forsvarsministeren la i dag fram E-tjenestens åpne vurdering av aktuelle sikkerhetsutfordringer for Norge.

Russland, Kina, cyberangrep, og hjemvendte fremmedkrigere er fortsatt de største truslene mot rikets sikkerhet, ifølge E-tjenesten. Russlands nye «supervåpen» blir også ilagt en hel del vekt i sikkerhetsvurderingen.

- Dette er våpen som er vanskelig å forsvare seg mot, og som går utenfor en del av det internasjonale avtaleverket for nedrustning. Det er bekymringsverdig, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) til Dagbladet etter presentasjonen.

De atomdrevne kryssermissilene har fått navnet burevestnik, som er det russiske ordet for stormfugler.

- Kommer fort, smeller høyt

Våpensystemet skal ha atomdrevne missiler med ubegrenset rekkevidde, som kan gjøre Natos rakettskjold ubrukelig.

- Det er avanserte våpen som vises dårlig, kommer fort, og smeller høyt, oppsummerer Bakke-Jensen.

- Dette er våpen vi ikke kan forsvare oss mot?

- Nå er vi ikke helt sikre på hvor langt Russland har kommet med våpensystemene, men det er alltid slik at vi må være tidlig på og jobbe internasjonalt for å sikre at vi kan forsvare oss, sier han.

27 ganger lyden

Russland har testet hypersoniske missilvåpen i flere år, og for ett år siden fastslo Putin at det russiske forsvaret hadde gjennomført en vellykket test av missilvåpenet.

Militæret hevdet det nye våpenet er i stand til å bevege seg 27 ganger så raskt som lydens hastighet.

Flere nye våpen har vært under utvikling i Russland de siste årene, inkludert hypersoniske våpen, nye undervannsdroner som kan bære atomvåpen, og nye kryssermissiler.

- Vi bygger mer, og bedre, forsvar av Norge. Og så må vi arbeide omfattende internasjonalt for å jobbe fram våpenkontroll og nedrustningsavtaler slik at dette ikke tar helt av, sier Bakke-Jensen om Russlands raketter.

Pengebruk

Han mener likevel at Putins supervåpen i seg selv ikke er noe argument for at Norge skal innfra toprosentmålet fra Nato, altså at to prosent av brutto nasjonalprodukt skal brukes på forsvar.

- Toprosentmålet forsvarer oss ikke mot noen. Det viktige er at vi har en langtidsplan som gjør at vi bygger et moderne forsvar som tar opp i seg de problemene som kommer.

Russland til besvær

For et år siden var det spionasje og etterretning i det digitale rom som var de største utfordringene. Analysen viste seg å være treffende. 2019 blir for alltid husket som året hvor rettsaken mot Frode Berg - som ble arrestert i Russland, siktet for spionasje til fordel for Norge - fant sted.

Berg har fått 4,3 millioner kroner i erstatning fra staten etter løslatelsen i Russland.

Norges store nabo i øst fortsetter å være Norges fremste utfordring for 2020, ifølge E-tjenestens ferske vurdering.

- Utfordringene Norge står overfor er nært knyttet til Russland og Kina. Begge land beveger seg i en mer autoritær retning, sier generalløytnant Morten Haga Lunde, sjef for E-tjenesten.

Under presentasjonen av trusselvurderingen fortalte Haga Lunde også at Russland jobber med å gjenopprette baser og sivile kontaktpunkter rundt hele sin nord-vestlige grense. Han pekte også på de nye, avanserte våpensystemene.

- Russland har kommet langt i arbeidet med å utvikle en dynamisk militærmakt som evner å operere i hele spennet av konflikter, fortsetter Haga Lunde.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer