Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bekymret over Putins nye supervåpen

E-tjenestens sikkerhetsvurdering trekker fram Russlands nye våpensystemer. - Det er avanserte våpen som vises dårlig, kommer fort, og smeller høyt, sier forsvarsministeren.

TRUSSELVURDERING: Under den årlige fremleggelsen av den ugraderte trusselvurderingen fra E-tjenesten, pekte sjef for Etterrretningstjenesten Morten Haga Lunde på Kina og Russland. Video: NTB Vis mer

Etterretningstjenesten og forsvarsministeren la i dag fram E-tjenestens åpne vurdering av aktuelle sikkerhetsutfordringer for Norge.

Russland, Kina, cyberangrep, og hjemvendte fremmedkrigere er fortsatt de største truslene mot rikets sikkerhet, ifølge E-tjenesten. Russlands nye «supervåpen» blir også ilagt en hel del vekt i sikkerhetsvurderingen.

- Dette er våpen som er vanskelig å forsvare seg mot, og som går utenfor en del av det internasjonale avtaleverket for nedrustning. Det er bekymringsverdig, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) til Dagbladet etter presentasjonen.

De atomdrevne kryssermissilene har fått navnet burevestnik, som er det russiske ordet for stormfugler.

- Kommer fort, smeller høyt

Våpensystemet skal ha atomdrevne missiler med ubegrenset rekkevidde, som kan gjøre Natos rakettskjold ubrukelig.

- Det er avanserte våpen som vises dårlig, kommer fort, og smeller høyt, oppsummerer Bakke-Jensen.

- Dette er våpen vi ikke kan forsvare oss mot?

- Nå er vi ikke helt sikre på hvor langt Russland har kommet med våpensystemene, men det er alltid slik at vi må være tidlig på og jobbe internasjonalt for å sikre at vi kan forsvare oss, sier han.

27 ganger lyden

Russland har testet hypersoniske missilvåpen i flere år, og for ett år siden fastslo Putin at det russiske forsvaret hadde gjennomført en vellykket test av missilvåpenet.

Militæret hevdet det nye våpenet er i stand til å bevege seg 27 ganger så raskt som lydens hastighet.

Flere nye våpen har vært under utvikling i Russland de siste årene, inkludert hypersoniske våpen, nye undervannsdroner som kan bære atomvåpen, og nye kryssermissiler.

- Vi bygger mer, og bedre, forsvar av Norge. Og så må vi arbeide omfattende internasjonalt for å jobbe fram våpenkontroll og nedrustningsavtaler slik at dette ikke tar helt av, sier Bakke-Jensen om Russlands raketter.

Pengebruk

Han mener likevel at Putins supervåpen i seg selv ikke er noe argument for at Norge skal innfra toprosentmålet fra Nato, altså at to prosent av brutto nasjonalprodukt skal brukes på forsvar.

- Toprosentmålet forsvarer oss ikke mot noen. Det viktige er at vi har en langtidsplan som gjør at vi bygger et moderne forsvar som tar opp i seg de problemene som kommer.

Russland til besvær

For et år siden var det spionasje og etterretning i det digitale rom som var de største utfordringene. Analysen viste seg å være treffende. 2019 blir for alltid husket som året hvor rettsaken mot Frode Berg - som ble arrestert i Russland, siktet for spionasje til fordel for Norge - fant sted.

Berg har fått 4,3 millioner kroner i erstatning fra staten etter løslatelsen i Russland.

Norges store nabo i øst fortsetter å være Norges fremste utfordring for 2020, ifølge E-tjenestens ferske vurdering.

- Utfordringene Norge står overfor er nært knyttet til Russland og Kina. Begge land beveger seg i en mer autoritær retning, sier generalløytnant Morten Haga Lunde, sjef for E-tjenesten.

Under presentasjonen av trusselvurderingen fortalte Haga Lunde også at Russland jobber med å gjenopprette baser og sivile kontaktpunkter rundt hele sin nord-vestlige grense. Han pekte også på de nye, avanserte våpensystemene.

- Russland har kommet langt i arbeidet med å utvikle en dynamisk militærmakt som evner å operere i hele spennet av konflikter, fortsetter Haga Lunde.