Bekymret over TV 2s Brann-oppkjøp

Kulturminister Anne Enger Lahnstein er bekymret over TV 2s oppkjøp av Brann-aksjer. En økning i krysseierskap er en utvikling hun ikke liker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV 2 har et kjempeproblem hvis kanalen ikke fremstår som troverdig. Eierinteresser i virksomheter som ofte omtales i media, kan føre til at troverdigheten til mediets omtale av virksomheten svekkes, mener kulturministeren.

- Jeg må forutsette at TV 2-organisasjonen holder seg til konsesjonsvilkårene, og har så høy presseetisk bevissthet at eierne ikke prøver å påvirke den redaksjonelle dekningen av Brann, sa Lahnstein da hun svarte på et spørsmål fra Ågot Valle (SV) i Stortingets spørretime onsdag.

Svekke

Valle viste til at TV 2 har kjøpt drøyt sju prosent av aksjene i sportsklubben Brann, og sier de ønsker en styreplass. Hun ville vite om statsråden mener det er en fare for at en slik kopling kan svekke TV 2s troverdighet.

Kulturministeren svarte at medienes troverdighet er et spørsmål om tillit hos dem som bruker mediene.

- Myndighetene kan lite gjøre hvis ikke mediene selv er interessert i å bevare prinsippet om redaksjonell uavhengighet og verner om sin troverdighet, sa hun.

Etisk spørsmål

Hun sa at dersom det stilles spørsmål ved medienes troverdighet i slike forhold som Valle tar opp, er dette et etisk spørsmål som det først og fremst må være opp til mediene selv og deres organisasjoner å ordne opp i.

- Jeg ser derfor ikke noe umiddelbart grunnlag for å ta initiativ til en revurdering av TV 2s konsesjonsvilkår eller innføre annen regulering på området, sa Anne Enger Lahnstein.

(NTB)