Bekymret over utlånsveksten

Direktør i Kredittilsynet, Bjørn Skogstad Aamo, er bekymret over bankenes høye utlånsvekst. Han mener myndighetene må gripe inn, dersom bankene selv ikke klarer å dempe utlånsveksten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Utlånsveksten er nå for høy til at bankene klarer å opprettholde betryggende kapitaldekning. Bankene har sagt at de har begynt å bremse, men foreløpig har vi ikke sett noen tydelig tegn til det, sier han.

For høyt

Statistikken fra Norges Banks kredittindikator viser at bremsene tar dårlig, dersom bankene har trykket inn pedalen. Fra februar i fjor til februar i år økte bankenes utlån med 17 prosent, og bankene har nå 700 milliarder kroner utestående hos innenlandske kunder. Dette er 100 milliarder mer enn for ett år siden.

Skogstad Aamo mener utlånsveksten er for høy til at bankene klarer å opprettholde betryggende kapitaldekning. Men foreløpig frykter han ikke at vi skal på nytt skal oppleve tilstandene fra 80-tallet, hvor bankene kom i store økonomiske problemer.

-Økonomien i dag er sunnere enn den var på 80-tallet. Blant annet har både bedriftene og husholdningene mindre gjeld. Derfor bør det være gode muligheter til å unngå en ny bank-krise, sier han.

Sårbare

Aamo er likevel redd for at bankene er i ferd med å gjøre seg mer sårbare for tilbakeslag, når utlånene øker.

- Det er bare to måter å bli mindre sårbar på. Enten å skaffe økt egenkapital, eller bremse utlånsveksten, sier han.

Tidligere i år leverte Kredittilsynet en rapport til Finansdepartementet med forslag om strammere tøyler for bankenes krav til kapitaldekning ved boliglån.

- Den sterke veksten i boligprisene henger blant annet sammen med at det er enkelt å finansiere bolig uten særlig egenkapital, mener han.

Aamo ønsker også at Kredittilsynet skal få mulighet til å stille krav til banker som vokser for sterkt i forhold til egenkapitalen.