Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bekymret Raja roper varsku

Sammen med Carl-Erik Grimstad og Odd Einar Dørum krever han reform etter å ha besøkt politiet. - Dersom vi ikke er på ballen nå, så kan vi ende opp med svenske tilstander, sier Raja.

BEKYMRET: Abid Raja forteller Dagbladet at det må tas grep for å unngå at svenske tilstander skal bli en realitet. Han ønsker en samhandlingsreform på justisfeltet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BEKYMRET: Abid Raja forteller Dagbladet at det må tas grep for å unngå at svenske tilstander skal bli en realitet. Han ønsker en samhandlingsreform på justisfeltet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

STOVNER (Dagbladet): - Systemet i Oslo har sviktet disse ungdommene, sier Venstre-topp Abid Raja.

Bak lukkede dører på Stovner politikammer har han nettopp fått politiets egen virkelighetsbeskrivelse. Det han har fått høre, forbauser Raja.

- Politiet forteller oss at de er overrasket over at ikke flere unge blir kriminelle. Da er det på tide å rope varsku, sier Raja.

Svenske tilstander

Han skryter av politiet på Stovner.

- Det er ekstraordinært det de gjør på Stovner. Jeg er dypt imponert.

Raja vedgår samtidig at han synes synd på ungdommene som bryter loven.

- Det er vanskelig å sympatisere med noen som begår lovbrudd, men vi må huske bakgrunnen mange av disse barna har. De kan være utsatt for vold og overgrep hjemme. Den kriminelle veien ligger åpen for dem, sier han til Dagbladet.

- Svenske tilstander?

- Vi er ikke i nærheten i dag, heldigvis. Men politiet forteller meg at dersom vi ikke er på ballen nå, så kan vi ende opp der, svarer Raja.

- Og det har Listhaug advart mot?

- Jeg vil ikke trekke henne inn i dette. Hun har en helt annen agenda når hun advarer om kriminalitet i Oslo. Det er ingen grunn til å skremme folk. Integreringa i Norge har langt på vei lykkes, men vi har utfordringer.

PÅ BESØK: Venstre-toppene Odd Einar Dørum, Abid Raja og Carl-Erik Grimstad besøkte politiet på Stovner. Besøket gjorde inntrykk på politikerne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PÅ BESØK: Venstre-toppene Odd Einar Dørum, Abid Raja og Carl-Erik Grimstad besøkte politiet på Stovner. Besøket gjorde inntrykk på politikerne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Reformbehov

Sammen med partifellene Carl-Erik Grimstad og Odd Einar Dørum, som også besøkte politiet, vil Raja nå jobbe for en sektorovergripende reform.

- Vi må ha en samhandlingsreform på justisfeltet, som bringer barnevern, Nav, helsevesen og politi nærmere hverandre. Det er kommunikasjonsproblemer mellom etatene i dag. Det må rettes opp i, sier Raja.

Han støttes av både Grimstad og Dørum.

- Vi er ille ute om vi ikke får på plass en reform, sier Carl-Erik Grimstad.

Et betimelig spørsmål

- Politiets arbeid virker, vi har i bunn og grunn et nasjonalt kompetansesenter på vold i nære relasjoner her på Stovner. Men flere burde se sosialreformer og politireformer i sammenheng, fortsetter Carl-Erik Grimstad.

- Venstre sitter jo i regjeringen, så da er det vel bare å sette i gang?

- Jeg forstår godt at det spørsmålet kommer. Selv om vi gjør mye bra i regjering, så er vi på ingen måte i mål og må stadig tenke nytt. Dersom vi skal lykkes i kampen mot kriminalitet, behøver vi den reformen. Vi kan ikke vente i åtte - ti år til nå. Da er det for seint, svarer Raja.

Raja forteller at «Oslo fortjener bedre», og understreker at han nå vil be om et møte med justisminister Jøran Kallmyr (Frp) for å få en fortgang på arbeidet.

- Sterke inntrykk

Tidligere justisminister og Venstre-nestor Odd Einar Dørum har vært engasjert i Oslo-politikken i en mannsalder.

- Og jeg sitter igjen med sterke inntrykk fra møtet med politiet i dag, sier han til Dagbladet.

- Politiet gjøre en systematisk og svært god innsats. De berger ungdom og forebygger vold i nære relasjoner. Men det behøves det mer samarbeid mellom politi, Nav, barnevern og helse. For 14 - 15 år siden snakket vi om det samme. Det er nedslående.

- Frykter du svenske tilstander?

- Arbeidet politiet gjør er den beste medisin vi har mot svenske tilstander i Norge, svarer Dørum.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media