Jonas Gahr Støre

Bekymret: - Veldig urovekkende

Familien til statsminister Jonas Gahr Støre har mange og lange bånd til USA. Nå synes han utviklingen hos Norges viktigste allierte er «veldig urovekkende».

NEW YORK: Jonas Gahr støre om utviklingen i det amerikanske demokratiet. Reporter: Vegard Kvaale. Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Denne uka er Støre en av 150 stats- og regjeringssjefer som gjester New York under den årlige åpningen av FNs generalforsamling. Bakteppet er dystert. Krigen i Ukraina overskygger det meste. Men også på en rekke andre områder ser verden ut til å gå i feil retning med klimakrise og andre humanitære kriser.

Vertslandet USA er Norges viktigste allierte i denne særdeles turbulente tida. De sliter også, ifølge landets egen president, Joe Biden. I en kraftfull tale nylig advarte han om hvordan ekstremisme, polarisering og folk som ikke vil godta valgresultat truer demokratiet.

Støre sier han forstår Biden og er svært bekymret for utviklingen i det amerikanske demokratiet.

- Den uroen Biden gir uttrykk for, den forstår jeg. Han er president og er urolig for å se at helt påviselige falske påstander om at valg er stjålet, eller at de bare kan avlyses, blir opprettholdt og trodd på av såpass mange, sier Støre til Dagbladet og legger til:

- Jeg synes de siste åras utvikling er urovekkende, fordi polarisering er en trussel mot demokratiet. Demokratiets flotte kvalitet er at flertallet bestemmer, men at mindretallet har gode rettigheter. Polarisering trekker folk fra hverandre på en slik måte at det regnestykket ofte ikke går opp, sier Støre til Dagbladet.

KRIGEN: NATOs generalsektretær Jens Stoltenberg med budskap til Russland under høynivådelen av FNs hovedforsamling i New York. Foto: Vegard Kvaale. Vis mer

- Fjernet seg

Mandag var han i Washington D.C.. Der traff han både den demokratiske speakeren, Nancy Pelosi, og den republikanske minoritetslederen i Senatet, Mitch McConnell.

- Det vi ser i amerikansk politikk på toppnivå, er at de to partiene nå har fjernet seg så mye fra hverandre at de ikke lenger - eller veldig sjelden - finner felles løsninger, sier Støre og sammenlikner med hvordan de ulike partiene i Stortinget i Norge klarer å finne felles løsninger på veldig mange områder.

- Folk i Norge kan stole på at hvis det er mulig, søker vi felles løsninger. Sånn har det ikke vært i den amerikanske kongressen, sier Støre.

Han står i solsteken i Rosehagen utenfor FN-hovedkvarteret i New York. Statsministeren har kastet jakka og blir tydelig engasjert når han snakker om amerikansk historie.

- Det er også en tradisjon i Amerika, som er like lang som historien deres, om at det er to partier: republikanere og demokrater. Spørsmålet er hvor godt det fanger opp det enorme mangfoldet i den amerikanske befolkningen - særlig når forskjellene øker, sier Støre.

- Hva betyr det for Norge, dersom det er urovekkende trekk i USA?

- Dersom det stilles spørsmål ved grunnleggende trekk ved demokratiet, og hvis det er slik de nå undersøker, om det var forsøk på å omgå et valg i januar 2021, så er det veldig urovekkende. Det må vi si.

Fortsatt håp

Likevel mener han historien gir grunn til å ha håp.

- Undervurder aldri demokratiet i USA. Det begynte her på slutten av 1700-tallet med noen veldig radikale ideer om demokrati, uavhengighet og folkestyre, og det er sterke krefter nedenfra i sivilsamfunnet, som har et veldig sterkt demokratisk fundament, forklarer Støre.

USA: Joe Biden var ikke nådig mot en misfornøyd publikummer under en tale i Wisconsin mandag 5. september. Video: AP / Milwaukee Journal Sentinel / Mike Di Sensi Vis mer

Støre trekker fram hvordan Norge har vært nært knyttet til USA i hundrevis av år.

- Ser du på den lange linjen, så har USA måttet leve med at regjeringer skifter hos oss med det meningsspennet det er i Norge. Og vi har sett presidenter og flertallet i Kongressen skifte i det meningsspennet det er i USA. Hele tida har holdningen vært at det lever vi med, sier Støre.

Familiehistorie

Statsministerens egen familie har nære bånd til USA. Støre forteller om familien fra Nord-Trøndelag. En stor del av farfarens og oldefarens slektninger reiste til USA.

- I slektsbøker kan vi lese om hvordan de reiste til Midtvesten og Vesten. Mange kom ikke tilbake, sier Støre.

Også for faren skulle USA bli viktig.

- Etter at han hadde vært i Tysklandsbrigaden fikk han et ettårig stipend til et universitet i USA. Det var det ene året med universitetsutdanning han fikk i sitt liv. Han fortalte om møtet med USA som en ung gutt like etter andre verdenskrig. Dette snakket han om til sin siste dag, som det mest fantastiske han hadde opplevd, forteller Støre.

For statsministeren har også USA vært en viktig del av Norges sikkerhet gjennom oppveksten under den kalde krigen. Denne uka fikk han også komme om bord på et av de svære amerikanske hangarskipene og møte den amerikanske marineledelsen.

- God dose

- Så er jeg også blant dem som opplever det å komme til USA, komme til New York gjør at jeg alltid reiser hjem igjen engasjert, motivert, inspirert og ganske provosert. Det er en skikkelig god dose mot likegyldighet. Du blir aldri likegyldig når du er i Amerika, sier Støre.

Til tross for alle urovekkende tendenser i USA samtidig som hele verden står i en svært turbulent tid, mener Støre det er en kraft i USA som fortsatt finnes der.

- Vi skal ikke glemme at USA til tross for alle sine problemer, har en enorm kraft til å skape nytt. En enorm kulturell skaperkraft som blir fulgt over hele verden, sier statsministeren og legger til:

- Selv de regimene som fordømmer USA og er diktatoriske, har en befolkning som lukker dørene og følger med på de som skjer av kultur i USA. Det er fortsatt et veldig spennende land, og et land som er nært Norge.

- Ikke veldig optimistisk

- Hvordan klarer du å forbli optimist når du ser mange tegn på ting som går i gal retning?

- Jeg synes ikke det er grunn til å være så veldig optimistisk med tanke på mye av det vi ser, men for meg har det vært viktig å skille mellom å være optimist, og det å ha håp. Jeg har håp om at veldig mye av det vi nå strever med - klima, krig og konflikt, kvinners rettigheter i utviklingsland - de fleste av dem er menneskeskapte problemer. Det mennesker har skapt av problemer, kan også mennesker gjøre noe med, sier Støre.

Denne uka håper han at verden skal kunne samles i New York og finne noen løsninger.

- Jeg er litt optimist og litt pessimist, men jeg har først og fremst håp om at i møte med problemene, så er det aller dårligste alternativet å lukke døra og sette seg ned og si at andre får gjøre noe.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer