Valgobservatør i USA:

- Bekymret

Donald Trump kommer med påstander om valgfusk og ugyldige poststemmer. - Bevisst strategi, mener retorikk-ekspert.

KRITISK: Kari Henriksen var valgobservatør i USA, og mener det er uheldig for demokratiet at statsoverhoder mener stemmegivningen ikke er legitim. Vis mer
Publisert

- Trump har en uvillighet til komme med noe form for innrømmelse. Hvis du taper har du et problem dersom du har skapt deg selv som den store vinner, og da må du komme med en bortforklaring, sier Jens Elmelund Kjeldsen, professor ved institutt for informasjons- og medievitenskap ved UiB, til Dagbladet.

Å undergrave valgsystemet og poststemmer er en bevisst strategi fra Trumps' side, mener Elmelund Kjeldsen.

- Det er en typisk strategi en som er redd for å tape har, sier han.

- Hvis Trump ikke vinner, er det en god unnskyldning. Det er som en fotballspiller som har tapt en kamp og sier at dommeren er kjøpt og betalt, og at det er deres skyld at de tapte, sier han.

Bemerkelsesverdig

Seinest natt til fredag valgte tre av USAs ledende nyhetskanaler, ABC, NBC og CBS å kutte Donald Trumps tale etter udokumenterte påstander om valgfusk.

- Hvis du teller de lovlige stemmene, vinner jeg helt klart. Hvis du teller de ulovlige stemmene, kan det hende jeg taper, hevdet Trump da han talte fra Det hvite hus.

Ellen Weintraub, lederen for den føderale valgkommisjonen (FEC), ber president Trump slutte å spre løgner og konspirasjonsteorier.

- Nå er det nok, herr president. Nok. Å spy ut konspirasjonsteorier om valget vil ikke endre resultatet. Stemmene er avgitt. Stemmene vil bli opptalt. Folkets vilje vil skje. Dine løgner undergraver demokratiet vårt og skader landet. Bare stopp, skriver hun på Twitter.

Veldig bemerkelsesverdig

Kari Henriksen (Ap) har vært utplassert av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) som valgobservatør i Michigan, Colorado og Washington i USA.

- Vi har ikke observert at det er store feil knyttet til dette valget. Det er veldig bemerkelsesverdig at vi har en president som går ut og omtaler valget på den måten, sier Henriksen under Dagbladet TVs valgsending fredag.

TALER: President Donald Trump taler i Det Hvite Hus i Washington 5. november. Foto: Brendan Smialowski / AFP
TALER: President Donald Trump taler i Det Hvite Hus i Washington 5. november. Foto: Brendan Smialowski / AFP Vis mer

Feil kan skje

Henriksen har fulgt med på om valget ble gjennomført i tråd med regler og forpliktelser USA har som medlem av OSSE, men kan ikke melde om store feil i årets presidentvalg.

- I alle valgobservasjoner vi har gjort i alle land der vi har vært til stede, finner vi selvfølgelig feil. Det kan være menneskelig feil, svikt i tellingen eller at stemmesedler ikke er innlevert, sier hun og fortsetter:

- Det kan skje, og hvis det er i stort omfang så er det et problem. Men vi har ikke observert at det er store feil knyttet til dette valget, sier Henriksen.

USA-KJENNER: Thomas Seltzer som har vokst opp i USA og laget dokumentar på NRK i forkant av valget, har klare meninger om Donald Trump. Vis mer

Hun mener at retorikken under årets presidentvalg er uheldig for demokratiet og at det svekker tilliten.

- Vi er bekymret i forbindelse med den negative retorikken, og det er det ikke bare presidenten eller republikanerne som har bidratt til, men det har vært en veldig negativ valg-retorikk, sier hun.

Biden vil ikke måle seg

Biden er også bevisst på sin egen retorikk, og ønsker ikke å speile Trump sin, mener Elmelund Kjeldsen.

- Hvis du er på et utested og noen roper til deg, har du lyst til å rope tilbake til. Men fordi den andre er en bedre til å rope enn deg, så taper du. Trump har en helt skamløs aggressiv form for retorikk, og det er en retorikk Biden aldri vil kunne måle seg med, sier han.

Han mener at Trump troligvis hadde fått flere stemmer ved å snakke mer om politikk - og spesielt om økonomi.

- Hadde han bare snakket om økonomien hele veien, så tror jeg han hadde gjort det bedre. Undersøkelser viser at det er det eneste punktet folk har større tiltro til Trump på enn Biden. Det er økonomi som har avgjort flere valgkamper i USA, sier han.

Det blir mer polarisering og mindre snakk om politiske saker med en slik retorikk, mener han.

- Hva er det vi i Norge og særlig i USA har snakket om? Er det helsepolitikk, utenrikspolitikk, militæret eller immigrasjon? Nei, fastslår han.

- Mediene snakker om valget som en slags sport, og det betyr at ingen snakker om de politiske sakene. Og det er mer snakk om personifisering, og om hvem Trump og Biden er som personer. Ingen snakker om sakene, sier han.

OBSERVERER: En republikansk valgobservatør er til stedet imens delstatsansatte teller stemmer Allentown, Pennsylvania torsdag 5. november. Foto: AP Photo / Mary Altaffer
OBSERVERER: En republikansk valgobservatør er til stedet imens delstatsansatte teller stemmer Allentown, Pennsylvania torsdag 5. november. Foto: AP Photo / Mary Altaffer Vis mer

Var dedikerte

Flere steder i USA meldes det om demonstrasjoner på utsida av valglokalene. I Detroit samlet en større gruppe Trump-tilhengere seg utenfor et lokale der stemmer telles opp.

Demonstrantene ropte slagord som «stopp opptellingen», skriver The Hill. Ifølge Forbes krevde demonstrantene å bli sluppet inn i lokalet, mens det ifølge Insider oppsto sammenstøt mellom demonstranter og politi utenfor bygningen.

Den opphetede stemningen blant velgere i USAs gater var imidlertid ikke å finne i valglokalet, forteller Henriksen.

- Den konflikten vi ser utenfor valglokalet var ikke til stede inne i valglokalene. Der var alle medarbeiderne opptatt av å holde en høy standard og være dedikerte til den oppgaven de hadde, sier hun.

Alle medlemsland fra OSSE kan invitere observatører fra organisasjonene. I overkant av 50 observatører fra 18 land observerte valget i ulike stater i USA.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer