Bekymring for Serbia

Drapet på statsminister Zoran Djindjic har utløst unntakstilstand i Serbia. Attentatet vekker ny uro for den politiske utviklingen på Balkan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Drapet er en forferdelig påminnelse om hvor kort distanse vi har tilbakelagt på veien til et reelt demokrati, sier Serbias tidligere president og Zoran Djindjics argeste politiske rival, Vojislav Kostunica. Han fordømmer sterkt alle former for terrorisme, vold og maktbruk.

Den konstituerte serbiske presidenten Natasa Micic erklærte onsdag kveld unntakstilstand i hele den serbiske republikken. Det innebærer blant annet at soldater blir satt inn i stedet for politi, og at en rekke sivile rettigheter blir inndratt.

- Drapet på Djindjic setter den konstitusjonelle ordenen i fare, sa visestatsminister Nebojsa Covic, som fungerer som statsminister etter drapet på Djindjic.

To skudd

Zoran Djindjic hadde akkurat steget ut av sin skuddsikre BMW utenfor regjeringsbygningen i Beograd, da han ble truffet i brystet av to kuler fra et grovkalibret våpen ved 12.25-tiden norsk tid. Han ble straks brakt til sykehus og operert, men livet sto ikke til å redde.

Covic kaller drapet for et antidemokratisk gjerning. -Dette var en kriminell handling, begått av dem som tidligere har forsøkt å stanse Serbias utvikling og demokratisering for å isolere landet og omskape det til et kriminelt rike, sa Covic.

Ifølge ubekreftede rapporter ble to menn raskt pågrepet. Bosnisk-serbiske grensevakter har skjerpet kontrollen ved grenseovergangene mellom Bosnia-Hercegovina og Serbia.

Mange fiender

Motivet for drapet er foreløpig uklart. Men en rekke analytikere peker på at reformisten Djindjic hadde skaffet seg mange fiender, både blant ultranasjonalistiske grupper og i Serbias underverden. Han fremsto som selve symbolet på kampen mot organisert kriminalitet og korrupsjon, og havnet i åpen konflikt med ultrana sjonalistene da han sørget for å sende tidligere president Slobodan Milosevic til krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia i Haag.

Krangelen om Milosevics skjebne førte også til åpen rivalisering mellom Djindjic og hans tidligere kampfelle, den daværende presidenten Vojislav Kostunica.

Sjefanklager Carla del Ponte ved Haag-domstolen sier hun er sjokkert over drapet.

- Vi har mistet en viktig støttespiller til tribunalet, sier Ponte, som fremholder at hun regner med at Serbias myndigheter vil fortsette samarbeidet med domstolen.

Fordømmer

I en uttalelse fordømmer FNs sikkerhetsråd drapet på Zoran Djindjic, mens NATOs generalsekretær George Robertson sier attentatet beviser at ekstremister fortsatt er aktive i Serbia.

- Dette er en desperat handling av voldelige ekstremister som ønsker seg tilbake til Milosevics autoritære styre. Det vil ikke bli noen fred, noen velstand, noen rettferdighet i Serbia før ekstremistene er brakt til retten, sier Robertson

Også en rekke EU-ledere kom onsdag med sterke fordømmelser.

- Dette er en tragedie. Jeg kjenner Zoran Djindjic svært godt og har jobbet mye med ham. Han var en personlig venn og en venn av Europa, sa en beveget Javier Solana, EUs utenrikspolitiske koordinator.

EUs utenrikskommissær Chris Patten sa at drapet ikke må forstyrre landets drøm om EU-medlemskap.

Den svenske utenriksministeren Anna Lindh befant seg i nabobygningen da attentatet skjedde utenfor regjeringsbygget. Hun var i Beograd onsdag og skulle treffe Djindjic senere på dagen. De første meldingene de fikk var at skadene ikke var så alvorlige, forteller Lindh.

- En halvtime senere ble det bekreftet at Djindjic døde under operasjonen. Det var helt forferdelig. Vi kunne se redselen og skrekken hos alle dem som befant seg rundt oss, sier Lindh. -Dette viser hvor sårbart landet fortsatt er, fremholder hun.

Offiserssønn

Djindjic etterlater seg kone og to barn. Han unnslapp så vidt et annet attentatforsøk i februar i år, da en lastebil kjørte rett inn i bilkortesjen til statsministeren.

Djindjic kom opprinnelig fra Bosanski Samac i Bosnia. Han var sønn av en offiser i den jugoslaviske hæren, snakket flytende engelsk og tysk og brukte mye fritid til å trene.

På 1970-tallet ble studenten Djindjic sendt i fengsel for opposisjonell virksomhet. I 2000 var han en av organisatorene bak det folkelige opprøret som førte til Slobodan Milosevics fall. Etter dette ble han betraktet som nærmest selvskreven til politiske toppverv i det nye, demokratiske Serbia.

Ved årsskiftet var restene av føderasjonen Jugoslavia historie. Jugoslavia ble erstattet av Unionen av Serbia og Montenegro.

NTB