Sverige:

Bekymringsfull utvikling: - Alvorlig

Stadig flere coronasmittede har behov for sykehusbehandling i Sverige - også de aller yngste.

ØKER: Sykehusinnleggelsene øker i Sverige - også blant barn. Her fra Stockholm. Foto: Shutterstock / NTB
ØKER: Sykehusinnleggelsene øker i Sverige - også blant barn. Her fra Stockholm. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Gjennom store deler av pandemien har Sverige hatt et høyere smittetrykk enn sine naboland.

Da omikronvarianten av coronaviruset ble oppdaget i slutten av november, ble Europa rammet av nok en smittebølge. Land etter land - inkludert Norge - rapporterte stadig om nye smitterekorder. Men i Sverige var situasjonen annerledes, og i starten av desember var Sverige et av landene i Europa som var minst rammet av pandemien, ifølge Aftonbladet.

Nå har imidlertid smittespredningen igjen skutt fart i Norges naboland, noe som har resultert i en kraftig økning i antall sykehusinnleggelser.

30 prosent økning

Smitten sprer seg raskt i flere svenske regioner, deriblant i Stockholm.

Antall coronainnlagte på sykehus i hovedstadsområdet har økt med hele 30 prosent den siste uka. Tirsdag var 396 personer innlagt med covid-19 - en økning på 115 fra samme dag forrige uke, skriver svenske Expressen.

CORONA: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på spørsmål og gir en oppdatering om coronasituasjonen, 5. januar 2022. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Det er en alvorlig høy smittespredning, og vi har ikke tidligere vært i nærheten av så mange smittede per uke. Det er nå også en bekymringsfull økning i antall pasienter med covid-19 på regionens sykehus, sier overlege i Stockholmsregionen, Johan Bratt, i en pressemelding, ifølge avisa.

Hele 40 prosent av alle som tester seg i hovedstadsområdet, blir nå bekreftet smittet av viruset. Forrige uke ble det tatt omtrent 90 000 coronatester, hvorav i overkant av 36 000 viste seg å være positive.

Flere barn akuttinnlagt

I hele landet øker også antallet akuttinnlagte barn med covid-19, ifølge SVT.

- Jeg er ikke overrasket over det høye trykket fordi smittespredningen nå er så høy. Det er mange som er smittet akkurat nå, og det er fortsatt slik at risikoen for alvorlig sykdom er lav for barn, sier Peter Almgren i Barnelegeforeningen til kanalen.

90 prosent av alle barna som nå er innlagt på Östra Hospital i Göteborg er smittet av coronaviruset. De fleste er barn under tre måneder.

FRUSTRERTE: Norske sykehus-laboratorier er frustrerte over å måtte dobbelsjekke positive coronatester. Helsedirektør Bjørn Guldvog forstår det. Vis mer

- Det absolutte flertallet av de som legges inn har corona. Tidligere i høst var det mye RS-virus, men de siste to ukene har vi sett at de fleste har en coronainfeksjon, sier spesialist ved sykehuset, Hanna Sjöstedt, og understreker at det ikke er grunn til bekymring.

- Vi har ikke sett at de blir sykere enn av andre virus. Jeg tror økningen tyder på at det er stor smittespredning i samfunnet akkurat nå, og at det også rammer barna.

Sprenger prognosene

Den siste tidas smittetrykk har vært så omfattende at den sprenger Folkhälsomyndighetens (FHM) «worst case»-scenario.

Like før jul publiserte FHM tre scenarioer for smittespredningen i Sverige i tida framover. I det verst tenkelige scenarioet anslo FHM at rundt 8000 personer kan bli smittet daglig ved årsskiftet - et scenario som raskt viste seg å være for optimistisk. 28. desember ble det nemlig registrert 9248 smittetilfeller, et tall som økte til 10 874 dagen etter, ifølge Svenska Dagbladet.

Det samme «worst case»-scanariet anslo at i underkant av 14 000 personer kan komme til å bli smittet daglig i midten av januar. Fredag ble det imidlertid registrert rekordhøye 23 877 nye smittetilfeller i landet.

Svenskene strammet mandag inn på smittevernreglene i et forsøk på å få smittespredningen under kontroll.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer