- Bekymringsfullt at Norge ble holdt utenfor

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen om at Norge ikke ble invitert da USA samlet nære allierte til et møte om IS under Nato-toppmøtet.

BEKYMRET: Det er grunn til bekymring at Norge ikke ble invitert da USA samlet nære allierte til et møte om IS under Nato-toppmøtet i Wales, mener tidligere forsvarssjef Sverre Diesen. Foto:  Hans Arne Vedlog, Dagbladet
BEKYMRET: Det er grunn til bekymring at Norge ikke ble invitert da USA samlet nære allierte til et møte om IS under Nato-toppmøtet i Wales, mener tidligere forsvarssjef Sverre Diesen. Foto: Hans Arne Vedlog, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge Aftenposten var Norge verken orientert eller invitert da USA inviterte ni allierte til et sidemøte under toppmøtet i begynnelsen av september.

- Høyst uvanlig - Hvis dette er riktig, så er det høyst uvanlig og en grunn til bekymring fra norsk side, sier tidligere forsvarssjef Sverre Diesen til NTB.

Danmark, Polen, Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Italia, Australia, Canada og Tyrkia var invitert til møtet.

Rett etter møtet offentliggjorde USAs president Barack Obama at han hadde dannet en ny koalisjon i kampen mot ekstremistgruppen Den islamske staten (IS).

- Forklaringsproblem Ifølge leder av Senter for internasjonal og strategisk analyse, Helge Lurås, inviterte USA med de landene som allerede hadde sagt at de var villig til å støtte en militær operasjon i Irak.

Helt siden starten av august har regjeringen og statsminister Erna Solberg uttalt at det ikke har vært aktuelt for Norge å bidra militært, kun humanitært.

Militære kapasiteter Mandag kom imidlertid utenriksminister Børge Brende (H) med nye signaler og sa at det likevel er aktuelt for Norge å bidra med militær kapasitetsbygging.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer