- Bekymringsfullt

Anundsen reagerer på at Støre ikke ser ut til å ha sendt over nok informasjon.

IKKE FÅTT INFORMASJON: Anders Anundsen, Frp, savner mer informasjon om Tschudis møter med UD. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
IKKE FÅTT INFORMASJON: Anders Anundsen, Frp, savner mer informasjon om Tschudis møter med UD. Foto: Melisa Fajkovic / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• I dag: Oppgir ikke all kontakt

(Dagbladet): Leder i Stortingets kontroll-og konstitusjonskomitet, Anders Anundsen (Frp) mener at utenriksminsister Jonas Gahr Støre burde sendt over all relevant informasjon møte om vennen Felix Tschudis møtevirksomhet med UD.

- Bekymringsfullt - Det er bekymringsfullt om det skulle være flere møter som berører Tschudis næringsinteresser som vi ikke har fått informasjon om. I så måte er Dagbladets nye opplysninger interessante.

Nærings- og handelsdepartementet er relevant saksbehandler i saken. Men selv om UD ikke har vært formell saksbehandler, bør UDs befatning av saker som berører Tschudis næringsinteresser vurderes som en helhet, sier Anundsen.

Utenriksminister Støre sendte fredag kveld over sin redegjørelse til Stortingets kontroll-og konstitusjonskomite fordi UD i 2008 over førte seksmillioner kroner i støttet til stiftelsen Center for High North Logistics.

Søknaden kom fra Norges Rederiforbund, hvor Støres venn, shippingmilliardæren Felix Tschudi, er sentral. Tschudi Shipping Company bidro også med millionstøtte til stiftelsen.

Habilitetspørsmål Utenriksministeren har fått spørsmål om sin habilitet i forbindelse med pengetildelingen.

I dag avslørte Dagbladet at Støre ikke nevner all kontakt UD har hatt med Tschudi. Sommeren 2007 var Tschudi, sammen med en rekke australske investorer på et møte i UD i forbindelse med gjenåpningen av Sydvaranger Gruve i Kirkenes.

Møterereferatet bekreftet at en gjenåpning av gruva ville være i tråd med UDs nordområdesatsing, og ble aldri journalført i UD.

I dagens Dagbladet mener Støre at informasjonen om møtet ikke relevant. Han henviser til redegjørelsen som han selv sendte Stortinget.

- Denne er utfyllende når det gjelder saker som er saksbehandlet i UD, skriver Støre via sin kommunikasjonsrådgiver i en e-post til Dagbladet.

- Underlig Tidligere denne måneden fortalte VG at dokumenter som gjaldt Centre for High North Logistics, heller ikke var å finne i departementets arkiver.

Også Høyres Per-Kristian Foss reagerer.

- Underlig at UD igjen tas for manglende journalføring. Jeg forventer at departementet hadde oversendt det hele og fulle materiale. De har jo hatt flere uker på seg nå. Martin Kolberg bør nok ta en prat med sine partikollegaer i UD. Han vil ha fortgang i prosessen, men da er vi avhengig av å få tilgang til det hele og fulle bildet i saken, sier Foss.