Frykter ny krise for ambulansefly

Bekymringsmelding vekker uro

En bekymringsmelding fra den avtroppende operatøren av Norges ambulansefly skaper uro, få dager før operatørbyttet skal skje.

NY OPERATØR: Det svensk-britiske flyselskapet Babcock overtar om kort tid ansvaret for de norske ambulanseflybasene. Her et fly tilhørende Lufttransport på Leknes flyplass i Lofoten. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
NY OPERATØR: Det svensk-britiske flyselskapet Babcock overtar om kort tid ansvaret for de norske ambulanseflybasene. Her et fly tilhørende Lufttransport på Leknes flyplass i Lofoten. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Også legeforeningen er urolig og har varslet Fylkesmannen.

Den 1. juli, klokka 00.01 overtar flyselskapet Babcock AS driften av landets sju ambulanseflybaser.

Nå går den tidligere operatøren Lufttransport AS ut og stiller spørsmål ved om selskapet er klar til å ta over.

HAR SENDT BEKYMRINGSMELDING: Administrerende direktør i Lufttransport Frank Wilhelmsen Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
HAR SENDT BEKYMRINGSMELDING: Administrerende direktør i Lufttransport Frank Wilhelmsen Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

- Lufttransport AS er bekymret for at oppstart av beredskap og overgangen med operatørbyttet ikke vil skje på en sikker og god måte, skriver de i en elleve siders lang bekymringsmelding sendt til Luftambulansetjenesten HF.

- Kan bli permanent

I sin bekymringsmelding advarer de mot alvorlige konsekvenser om oppstarten av beredskapen ikke skjer på en god og sikker måte.

I fjor vår kom det til full krise for luftambulansen. Da forhandlingene mellom Babcock og pilotene brøt sammen, var på det verste samtlige ambulansefly satt ut av spill. Det ble også stilt spørsmål om dobbeltroller og feil i anbudsprosessen.

– Den beredskapsmessige krisen som oppsto våren 2018 var av forbigående karakter. Til sammenlikning framstår utfordringene i dag som langt mer alvorlige og reelt sett av potensielt permanent karakter, skriver Lufttransport.

De frykter Babcock, som utkonkurrerte dem i anbudskonkurransen, ikke har tilstrekkelig fly, bemanning og nødvendige lisenser.

- Vi har ingen baktanker, men vi føler vi har et samfunnsansvar etter å ha drevet med dette i over 30 år, og ser at det er en potensiell fare for tjenesten, sier daglig leder Frank Wilhelmsen til Dagbladet.

- Er klare

Babcock avfeier derimot bekymringene som konkurrenten kommer med.

- Vi er klare til å overta driften av tjenesten. Vi har løpende kommunikasjon med myndighetene om alle viktige forhold rundt overtakelsen, og det er ingen ting som tilsier at vi ikke skal levere i henhold til kontrakten, slår daglig leder Marius Hansen fast overfor Dagbladet.

Ifølge selskapet var åtte av elleve nye fly på plass før helga. Denne uka vil alle være på plass.

- Alle er klare til å fly oppdrag. Våre erfarne flyteknikere, som i gjennomsnitt har over 16 års jobberfaring med flyvedlikehold, har de siste fire ukene gjennomført et omfattende kurs med de nye flyene, slik at de er fullt ut oppdatert på disse. Vi har skrevet kontrakt med 91 av de erfarne og kompetente pilotene som er i tjenesten i dag, og de begynner hos oss 1. juli, sier han.

Fylkesmannen varslet

BER OM SVAR: Ingvild Kjerkol (A) har bedt helseministeren svare for hva som er gjort for å redusere risikoen ved operatørbyttet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
BER OM SVAR: Ingvild Kjerkol (A) har bedt helseministeren svare for hva som er gjort for å redusere risikoen ved operatørbyttet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Til tross for dette, har bekymringsmeldingen ført til uro i nord, der store avstander gjør ambulanseflyene avgjørende for et trygt tilbud. Finnmark legeforening har valgt å ta sin bekymring videre til Fylkesmannen i Troms og Finnmark.

- Vi har bedt dem om å vurdere innholdet og sjekke om det er reelt. Dette kommer fra en part i saken, men jeg tror det er en reell bekymring. Har de ikke tjenestene oppe og går, frykter jeg en gjentakelse av fjorårets krise, som blir enda mer langvarig. Forskjellen i år er at hvis det er grunnlag for disse bekymringene, så er det en varslet krise, sier Britt Larsen Mehmi, kommuneoverlege i Vadsø.

Dette skjer

Flyselskapet Babcock Scandinavian AirAmbulance AS (Babcock) overtar alle syv offentlige norske ambulanseflybaser 1. juli 2019 kl. 00.01.

De overtar fra dagens operatør Lufttransport AS.

Alle ambulanseflyene skiftet ut med nye fly. Av dagens piloter i Lufttransport AS, vil 91 av disse samtidig begynne å fly for Babcock

Luftambulansetjenesten HF har det overordnede ansvaret. Totalt har de 9 ambulansefly plassert på 7 baser: Gardermoen (2), Ålesund, Brønnøysund, Bodø, Tromsø, Alta (2) og Kirkenes.

Også Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol er bekymret. Hun har bedt helseminister Bent Høie svare for hvilke tiltak som er iverksatt for å redusere risikoen forbundet med byttet.

- Det er et kritisk og sårbart punkt når man bytter operatør på en kalenderdato. Den risiko og sårbarhetsanalysen man hadde i fjor, var ikke tillitvekkende, sier hun.

Høie viser i sitt svar til Luftambulansetjenesten HF som mener de er så godt forberedt som mulig.

- Krevende

Luftambulansetjenesten HF har det overordnede ansvaret for luftambulanser i Norge. De innrømmer at overganger til nye kontrakter er krevende, men mener de har god kontroll.

- Det er mange som er involvert og det er komplisert, men vi føler vi har god kontroll akkurat nå, sier administrerende direktør Øyvind Juell. Han minner om at det i motsetning til ved krisen i fjor, har vært mulig å planlegge overgangen over tid.

- Forholdene som det advares mot i bekymringsmeldingen, er det noe dere har kontroll på?

- Vi har selvsagt registret og lest bekymringsmeldingen. Den er sendt fra deres advokatkontakt, derfor kommer den til å bli svart ut av vår juridiske rådgiver. Jeg har ikke mulighet til å kommentere innholdet.

- Men dere deler ikke bekymringen?

– Vi har fulgt Babcock i to års tid, vi mener at vi ligger an i god rute, sier han.

Sikkerhetstiltak

For sikkerhets skyld setter de likevel inn en rekke tiltak. Babcock setter inn to ekstra fly fra Sverige, og også Luftambulansetjenesten HF leier inn to jetfly med mannskap fra flyselskap i Norge og Danmark. Samtidig bes de som bestiller ambulanseflyginger om å begrense flygingene de første dagene. Fylkesmannen i Troms og Finnmark sier de har krisen i fjor friskt i minne og følger området nøye.

- Foreløpig ser vi, i lys av situasjonen i fjor sommer, at Helse Nord RHF og LAT HF tar dette på alvor. De har satt mer ressurser inn i risikovurdering og forberedt seg på en rekke tenkte scenarioer. De lærte nok mye av fjoråret, men det er all grunn til å følge nøye med slik at de som bor her og er helt avhengig av denne tjenesten, kan føle seg trygge, sier Snorre Manskow Sollid, assisterende helse- og sosialdirektør hos Fylkesmannen.

AMBULANSE: Vedlikehold og byggearbeider i Oslo skaper problemer for ambulansearbeidere. Nå frykter de for pasientenes sikkerhet og helse. Video: Siv Johanne Seglem Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer