FAREN: Faren til Anders Behring Breivik, Jens David Breivik, sier til Dagbladet at han ikke kjenner til bekymringsmeldingene om sønnen. 
Foto: SCANPIX/AP PHOTO/BOB EDME
FAREN: Faren til Anders Behring Breivik, Jens David Breivik, sier til Dagbladet at han ikke kjenner til bekymringsmeldingene om sønnen. Foto: SCANPIX/AP PHOTO/BOB EDMEVis mer

- Bekymringsmeldingene er ukjent for meg

Faren til Anders Behring Breivik sier at han ikke kjenner til bekymringsmeldingene om sønnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): TV2 meldte i kveld at det kom bekymringsmeldinger om Anders Behring Breivik allerede da han var fire år gammel.

- Det finnes dokumenter som tilsier at han burde hatt hjelp. Det er alvorlige hendelser som skulle blitt tatt tak i. På et eller annet tidspunkt har det gått skeivt ut, og det er viktig for oss å finne ut når dette skjedde, sier advokat Geir Lippestad til TV 2.

Faren Jens David Breivik mistet kontakten med sønnen i 1995. Dagbladet spurte faren om bekymringsmeldingene.

- Jeg kjenner ikke til dette, er alt han vil si.

«Oppvekstvilkårene måtte endres for at det ikke skulle gå galt med gutten.», skal det ha stått i den ene bekymringsmeldingen. Til tross for dette, grep ikke barnevernet inn, ifølge TV 2.

Blir tema i avhør Dagbladet får opplyst at Breivik i politiavhør har fortalt «en del» om barndommen og oppveksten, men at dette nå kommer til å bli ytterligere tema i de neste avhørene.

Også de rettssakkyndige, psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim, har kartlagt den terrorsiktedes barndom. De skal levere sin rapport innen 1. november.

I manifestet skriver Breivik følgende om sin egen barndom: «Jeg har hatt en privilegert oppvekst med ansvarsfulle og intelligente mennesker rundt meg. Jeg har ikke hatt noen direkte negative opplevelser i min barndom. Jeg antar at jeg kommer fra en typisk norsk middelklassefamilie.»

Breivik har blitt spurt noe om barndommen i politiavhør allerede, men skal ha vært lite villig til å snakke om temaet. Terroristen har i avhør forklart at han hadde «en trygg og god oppvekst», får Dagbladet opplyst.

Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad, sier imidlertid til TV2:

- Det er helt klart at han har hatt en oppvekst som, for å si det mildt, ikke har vært en A4-oppvekst.

Skilsmisse Da foreldrene skilte seg i 1980, var Anders Behring Breivik bare ett år gammel. Faren bodde da i London og sønnen og hans mor bodde i Oslo.

Det omreisende livet var én av årsakene til at det gikk lengre og lengre mellom hver gang far og sønn snakket med hverandre, ifølge faren.

- Han var veldig vanskelig. Han ville gå egne veier og har ikke hatt noe stort behov for å ha kontakt med meg, har faren sagt til Dagbladet.

Tidligere skolekamerater har fortalt Dagbladet at Breivik forandret seg mye i 1995. Etter det Dagbladet kjenner til, vil Breiviks taggefortid også bli tema i avhør.

Breivik har beskrevet seg selv som «den mest aktive taggeren i Oslo» da han var 15 år. Kilder i taggemiljøet har benektet dette. I 1995 ble han uansett pågrepet for tagging.

Morens advokat vil ikke kommentere saken overfor TV2.