Politiet:

- Bekymringsmeldinger har ikke nådd kommunene

Flere bekymringsmeldinger fra politiet til kommuner har ikke nådd fram, opplyser politiet. - En svært alvorlig sak, sier byrådslederen i Bergen.

AVDELINGSDIREKTØR: Bjørn Vandvik i Politidirektoratet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
AVDELINGSDIREKTØR: Bjørn Vandvik i Politidirektoratet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

118 meldinger fra politiet til Bergen kommune fra 2020 til juli i år har ikke kommet fram, sier byrådslederen i Bergen, Rune Bakervik på en hasteinnkalt pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Han sier at politiet ikke har informert kommunen om at de sendte bekymringsmeldinger over kommunikasjonskanalen Altinn, og at de derfor ikke hadde det som trengtes for å se meldingene.

- Det viktigste nå blir å skaffe oss en god oversikt slik at vi kan bidra til at de som trenger hjelp og oppfølging, får det. Vi har tett og god dialog med de berørte aktørene, og har høy prioritet på å skaffe oss oversikt raskt, sier avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i Politidirektoratet i en pressemelding.

PRESSEKONFERANSE: Byrådsleder Rune Bakervik (Ap) orienterer om hvordan Bergen kommune følger opp situasjonen. Foto: Tuva Åserud / NTB
PRESSEKONFERANSE: Byrådsleder Rune Bakervik (Ap) orienterer om hvordan Bergen kommune følger opp situasjonen. Foto: Tuva Åserud / NTB Vis mer

Forsvinner automatisk

- Politiet har trodd at mottakere har mottatt, lest og håndtert bekymringsmeldingene vi har sendt dem i Altinn. Når det viser seg at mottakere ikke har åpnet meldingene fordi de ikke har vært klar over at de har mottatt dem, så er det alvorlig. Politiet følger nå opp i tett samarbeid med Digitaliseringsdirektoratet og KS, sier Vandvik.

Etter 30 dager forsvinner innholdet i meldingene automatisk. Det er imidlertid mulig å rekonstruere meldingene, og politiet vil gå i gang med et slikt arbeid nå.

Det er 118 meldinger som kommunen har fått oversikt over. 77 av disse har vært til barnevernet, og 25 av disse har vært vurdert som såkalte bekymringsmeldinger.

- Avslutter med øyeblikkelig virkning

- Dette er en svært alvorlig sak for landet vårt, som også rammer Bergen, sier Rune Bakervik om kommunens håndtering av oversendelser fra politiet, som ikke har kommet fram.

Sammen med byråd for barnevern og sosiale tjenester, Line Berggreen Jacobsen, orienterte han om hvordan Bergen kommune følger opp situasjonen.

- Kommuner over landet har ikke vært kjent med at politiet har sendt straffesaksopplysninger gjennom Altinn, og politiet har i dag besluttet å avslutte feilbruken av Altinn med øyeblikkelig virkning, sier Bakervik.

- De som skal motta disse tjeneste, må være tildelt to spesifikke roller i Altinn, og de rollene har for oss vært ukjente, sier Bakervik.

Meldingene blir slettet i innboksen automatisk etter 30 dager.

- Men oversendelsene er ikke slettet hos politiet, og informasjon har derfor heldigvis ikke gått tapt, sier han.

ALVORLIG: Barneombud Inga Bejer Engh kaller situasjonen alvorlig. Foto: NTB
ALVORLIG: Barneombud Inga Bejer Engh kaller situasjonen alvorlig. Foto: NTB Vis mer

Barneombudet: - Ekstremt alvorlig for barna

Feilen ble oppdaget av Lillehammer kommune allerede for to uker siden, sier Bakervik. Han sier Lillehammer varslet Statsforvalteren om at også andre kommuner kunne være rammet.

- Dessverre er det først denne uken at Politidirektoratet har forstått alvoret og går ut og varsler bredt om at dette er et nasjonalt problem som kan gjelde barn over hele landet.

Barneombud Inga Bejer Engh betegner det som alvorlig hvis politiet har begynt å sende bekymringsmeldinger i et nytt system uten at andre er informert om dette.

- Nå må Bufdir sammen med Politidirektoratet få dette på plass umiddelbart. Og staten må sikre at alle kommuner har systemer for å motta alle bekymringsmeldinger uansett kanal, sier barneombudet i en kommentar til NTB.

Justisdepartementet skriver tirsdag at de forventer at dette undersøkes grundig.

MÅ TA GREP: Thor Haakon Bakke i MDG er blant politikerne som nå krever at det tas grep. Foto: NTB
MÅ TA GREP: Thor Haakon Bakke i MDG er blant politikerne som nå krever at det tas grep. Foto: NTB Vis mer

- Sjokkerende

Gruppeleder for Miljøpartiet de grønne i Bergen, Thor Haakon Bakke, reagerer sterkt på saken.

- Det er sjokkerende at det offentlige Norge ikke vet hvordan de skal kommunisere trygt og profesjonelt om bekymringsmeldinger i barnevernet.

Bakke mener at staten må ta ansvar og sørge for at dette bedrer seg umiddelbart.

- Slike skandaler kan ha enorme konsekvenser, og nå må alle ansvarlige myndigheter umiddelbart sette seg ned og sørge for at det aldri skjer igjen.

Stortingspolitiker Tage Pettersen i Høyre kaller situasjonen uakseptabel, og sier at vi risikerer at mange alvorlige bekymringsmeldinger over tid aldri er behandlet.

- Dagens nyhet om bekymringsmeldinger til barnevernet fra politiet, som ikke er kommet frem eller blitt lest, er svært alvorlig. Dette kommer på toppen av nyheten om at systemet flere kommuner benytter til bekymringsmeldinger har store svakheter, sier Pettersen, og fortsetter:

- Jeg forventer nå at Toppe utvider den granskingen hun har iverksatt til å se på alle systemer for bekymringsmeldinger til barnevernet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer