LOFOTEN: Enorme snømengder skaper trøbbel i nord. Mandag 28. januar er flere skoler stengt som følge av uværet. Video: @kristoffer.lorentzen, @janarned og Vestvågøy kommune. Klipp: Ingebjørg Iversen Vis mer

Evakuering i Lofoten:

- Belag dere på en natt til

Det siste døgnet har beboerne i Lofoten blitt evakuert på grunn av skredfare, og de får trolig ikke flytte hjem med det første.

Det har vært snørekord i Flakstad i Lofoten de siste dagene, som har gjort at beboerne har måttet evakuere.

I dag skal geologer og representanter fra Statens vegvesen vurdere rasfaren i området, men tirsdag formiddag blir det opplyst at det er liten sannsynlighet for at beboerne får flytte hjem igjen med det første.

Geolog Odd Arne Mikkelsen og kollega Terje Brattlien sier til Vestvågøy kommunes kriseledelse at de snart skal bli med Forsvarets helikoptre for å vurdere situasjonen, men at værforholdene tilsier at evakueringen blir forlenget.

Samtidig opplyser det ikke endelig er avklart før befaringen er ferdig. Det vil trolig skje tirsdag ettermiddag.

SNØREKORD: Enorme snømengder og stor snøskredfare har skapt kaos i Lofoten. Foto: Stein Ivar Andersen / NTB scanpix
SNØREKORD: Enorme snømengder og stor snøskredfare har skapt kaos i Lofoten. Foto: Stein Ivar Andersen / NTB scanpix Vis mer

Sivilforsvaret opplyser også i en pressemelding at de forbereder seg på innsats i forbindelse med skredfaren, og har 80 personer tilgjengelig, som vil bli satt inn ved behov.

130 centimeter snø

Mandag opplyste Meteorologisk institutt at det hadde blitt satt ny snørekord i Flakstad i Lofoten. På et døgn var snømengden økt med 65 centimeter til totalt 130 centimeter.

Det gjorde at politiet gikk ut og advarte beboerne om å unngå skredutsatte området.

- Dersom man ikke må ut, anbefaler politiet at man holder seg innendørs inntil skredfaren er avklart og veiene brøytet, sa de.

Nektet å forlate hjemmet

Det var imidlertid ikke alle som valgte å følge politiets anmodning.

- Noen husstander valgte å ikke etterkomme oppfordringen vår om evakuering. Vi tar en ringerunde til dem nå og oppfordrer dem på det sterkeste å evakuere. Skulle det gå et ras nå, er det usikkert hvor raskt vi kan hjelpe dem, sa operasjonsleder Ivar Bo Nilsson i Nordland politidistrikt til NTB natt til tirsdag.

Kommunen har etablert et mottakssenter på Ramberg skole og politiet opplyser at det vil bli holdt en pressekonferanse om utviklingen i saken tirsdag ettermiddag.

Varsom.no betegner snøskredfaren i Lofoten som betydelig i dag, og hittil har ingen blitt meldt skadd.

Dagbladet følger saken.