Belal Hussain (22) døde mens han lagde mobilmaster for Telenor

Jon Fredrik Baksaas vil tenke seg om før han ber familien om unnskyldning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette bildet er det eneste mora Mosammad og faren Abdul har av sønnen Belal. Før han døde i en ulykke på fabrikken til Confidence Steel, var Belal den eneste i familien som tjente penger, han lagde mobilmaster for det Telenor-eide selskapet Grameenphone.

- Han falt ned i varmt vann. Da jeg møtte på jobb, fikk jeg høre at han var død. De prøvde alt, men han var ikke til å redde, sier en tidligere kollega, Abdul Hossain om det som skjedde den 6. juli 2007.

Tre dager etter ulykken døde Belal på sykehuset.

I filmen «Et tårn av løfter», som sendes på NRK i kveld, har journalist Tom Heinemann gransket forholdene hos Telenors underleverandører i Bangladesh. Ifølge Telenor, er forholdene som er avdekket ved fabrikken der Belal døde både «sjokkerende» og «helt uakseptable». Det norske teleselskapet har nå lovet å rydde opp umiddelbart, og sørge for bedre sikkerhet.

Ingen unnskyldning

Men konsernsjef Jon Fredrik Baksaas nekter å be familien til Belal om unnskyldning.

- Det er ikke vanskelig å beklage det som har skjedd. Vi synes ethvert dødsfall som er relatert til oss er en tragisk hendelse, og vi vil nå gå inn og se på omstendighetene rundt denne hendelsen.

- Får familien en unnskyldning fra Telenor?

500 GRADER: På denne fabrikken i Dhaka i India varmgalvaniseres master for Telenor og Ericsson. Ved det nesten 500 grader varme zink-badet henger giftig røyk som en dyne over området. Foto: Lotte la Cour/Heinemann media
500 GRADER: På denne fabrikken i Dhaka i India varmgalvaniseres master for Telenor og Ericsson. Ved det nesten 500 grader varme zink-badet henger giftig røyk som en dyne over området. Foto: Lotte la Cour/Heinemann media Vis mer

- Vi vil vurdere omstendighetene, for å se om det er riktig, og jeg må derfor få komme tilbake til det spørsmålet.

Etter Belals dødsfall, skrev foreldrene under en avtale med selskapet Confidence Steel:

«Vi synes ikke at ledelsen på fabrikken er skyld i hans ulykke på noen måte. Vi gir ikke skylden til noen andre for hans dødsfall.» Litt lenger ned står det:

«Vi erklærer herved at vi aldri vil saksøke ledelsen fra fabrikken, eller ta dem til retten for vår sønn Mohammad Belal Hussains dødsfall».

Etter å ha signert denne erklæringen fikk familien 200 000 taka, rundt 15 000 norske kroner.

Opprydding

Telenor-sjef Baksaas ønsker ikke å kommentere denne måten å få saken ut av verden på.

- Denne avtalen kjenner jeg ikke, og kan derfor ikke ha noen formening om. Selv ikke i vår økonomi er det uvanlig at man får erstatning og frasier seg retten til søksmål seinere.

- Kan det være aktuelt å bidra økonomisk til familien?

- Det vil inngå i vurderingen. Vi har ressurser og vilje til å rydde opp, sier Baksaas.

DØD: Dette er det eneste bildet som finnes av Belal (i midten), som døde 22 år gammel.
VIL IKKE UNNSKYLDE NÅ: Jon Fredrik Baksaas.