Ukraina sliter:

Belarus-missiler kan treffe på 2 min.

Russiske missiler sendt fra Belarus kan treffe Kyiv på under to minutter, og Ukraina har store problemer med å oppdage og avskjære dem.

RAMMET: Kritisk infrastruktur ble igjen mål for russiske angrep lørdag. Foto: Efrem Lukatsky / AP
RAMMET: Kritisk infrastruktur ble igjen mål for russiske angrep lørdag. Foto: Efrem Lukatsky / AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russland gjennomførte minst 50 missilangrep mot mål i Kyiv, Kharkiv, Odesa, Kryvyj Rih, Vinnijtsja og Dnipro lørdag.

I sistnevnte døde minst 20 stykker, og 73 ble skadd, da en boligblokk ble truffet.

- Det inkluderer en 15 år gammel jente, skriver Dnipropetrovsk-regionens guvernør Valentyn Reznitsjenko på Telegram.

Ifølge den ukrainske generalstaben angrep Russland i to bølger: Først avfyrte de S-300 og S-400 luftvernmissiler fra Belarus, mot mål i Kyiv og omegn, så avfyrte de 28 kryssermissiler mot andre steder.

Ukraina klarte å skyte ned 21 av missilene, opplyser de.

- Kan ikke gjøre noe

Kyiv ble rammet av de første angrepene siden nyttårsaften.

Talsperson for det ukrainske luftforsvaret, Yuri Ignat, sier at S-300 og S-400-missilene Russland avfyrte mot hovedstaden, ble skutt i krapp ballistisk bane, og at det trolig var modifiserte versjoner eller Iskander-M-systemet som ble tatt i bruk.

De ble dermed trolig avfyrt fra kort hold, og Ukraina har for øyeblikket ikke mulighet til å oppdage eller avskjære slike missiler.

S-300 og S-400-missiler sendt fra Belarus kan nå treffe hovedstaden på mindre enn to minutter, skriver den amerikanske tankesmia Institute for the Study of War (ISW).

Den eneste måten Ukraina kan forhindre slike angrep på, er å ødelegge militærbaser der disse missilene blir sendt fra, medgir Ignat – men dette er altså utfordrende med tanke på at noen av dem blir sendt fra Belarus.

KRATER: Bildet viser et stort krater i Kyiv-regionen etter lørdagens angrep. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters
KRATER: Bildet viser et stort krater i Kyiv-regionen etter lørdagens angrep. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters Vis mer

Flyalarmen gikk ikke

Siden missilene ble sendt i kort, brå bane, var det også trolig årsaken til at flyalarmen først ikke gikk i Kyiv lørdag morgen, før det ble meldt om eksplosjoner i byen.

- Denne morgenen var det ingen flyalarm. Jeg hørte fem eller seks eksplosjoner, men ble værende hjemme. Seinere forsto vi imidlertid at vi måtte søke beskyttelse, sa Kyiv-innbygger Alyona Sirenko til nyhetsbyrået TT, ifølge NTB.

Det var først og fremst kritisk infrastruktur som ble rammet lørdag. Strømforsyningen ble tatt ut flere steder, og Ukrainas energiminister German Galusjenko uttalte at de kommende dagene vil bli vanskelige på grunn av nye ødeleggelser i elnettet.

Siden oktober har Russland gjennomført flere storstilte angrep mot den ukrainske infrastrukturen. Det har ført til strømbrudd og manglende tilgang på oppvarming og vann for millioner av innbyggere.

Siden angrepsbølgen lørdag, ble det forrige store russiske angrepet gjennomført 5. desember.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer