RASENDE: Sinnet får utløp utenfor lukuspalasset Saakasjvili bygger i fattigbydelen Avlabari. Innenfor står vannkanonene klare. Foto: Ragnar Skre
RASENDE: Sinnet får utløp utenfor lukuspalasset Saakasjvili bygger i fattigbydelen Avlabari. Innenfor står vannkanonene klare. Foto: Ragnar SkreVis mer

Beleirer presidenten i Georgia

Vannkanonene står klare rundt Saakasjvilis bolig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TBLISI (Dagbladet.no): I fem dager på rad har tusenvis av mennesker demonstrert mot Georgias president Mikhail Saakasjvili. Opposisjonslederne gjentok i dag at det ikke er snakk om å inngå kompromiss, idet de la fram neste fase i sin plan for å avsette Saakasjvili.

Omtrent 20 000 mennesker hadde møtt fram foran parlamentet, litt færre enn lørdag.

Søndag var det pause i demonstrasjonene for å la folk markere palmesøndag, en av de viktigste høytidene i den ortodokse kirken.

- Vi skal gjøre presidentpalasset til et fengsel, sier Ketevan Mukhraneli, før hun sluttet seg til fem tusen mennesker som marsjerte ned til den lutfattige bydelen Avlabari hvor Mikhail Saakasjvili holder på å bygge et digert inngjerdet luksuskompleks, mens de ropte: "Misja, nå kommer vi!"

- Jeg skal stå utenfor portene i hele natt. Han har bragt vanære over landet, sier kvinnen i 50-årene etter å ha hørt opposisjonens ledere gjenta at det eneste de er villige til å forhandle om er betingelsene for presidentens avgang.

Anklager om Gori
Det henger fortsatt en spent stemning over byen, da mange husker de blodige dagene i november for bare halvannet år siden, da politi tydde til gummikuler i et scenario som minner mye om det som skjer nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men denne gangen har regjeringen invitert vestlige observatører og gjort seg flid med å holde politiet ute av syne for ikke å virke provoserende.

Imidlertid stod det mandag kveld vannkanoner bak portene til presidentpalasset, og spesialstyrker hadde tatt oppstilling rundt den ruvende bygningen der det fredag kveld ble kastet gulrøtter over gitterportene, og slagord sammenliknet landets leder med en kanin.

Mange klander Saakasjvili for at georgiske styrker ble trukket for raskt tilbake fra Gori august 2008, slik at befolkningen ble overlatt til seg selv mens russerne tok byen.

Demonstrantene har satt opp ca femti telt og vil sitte vakt på skift. Det er uklart hvor mye støtte de har rundt på landsbygda, men Akaki Peresjvili (59) og Merab Pretsuasjvili (26) fra Martkopi i Kvemo Kartli, midt i landet, sier de kjenner mange hjemme som følger med og håper «Misja» går.

Hevder seg kneblet
Midt under "pausen" i krisen natt til søndag gikk ukjente personer til angrep på sendeutstyret til et av opposisjonspartiene mens et tjuetalls mennesker stod og så på.

- Like etter kom en gruppe rengjørere som sa de jobbet i Georgian Cleaning Service og feide opp restene, sier Mikheil Varsjanidze (30) fra Peace Corps, en gruppe som har ansvaret for ro og orden under demonstrasjonene som pågår.

Han er sikker på at restene av det knuste tv-utstyret ble ryddet unna er del av en bevisst strategi for å skremme, der politi i sivil angriper opposisjonelle når de vet de ikke blir sett av vestlige medier.

- Jeg tror de egentlig kom fra regjeringspartiet. Det er vanlig at de kommer til våre kontorer og slår i stykker inventar, sier Varsjanidze.

En av en gruppe norske observatører sier det er godt mulig at det brukes slike metoder.

- Det har skjedd før og er ganske vanlig i Georgia, sier Ane Tusvik Bonde fra organisasjonen Menneskerettighetshuset, som ellers mener det har gått rolig for seg.

- Det har vært nokså rolig til nå, med bare noen få arrestasjoner for bråk, oppsummerer hun.

Politi omringet tyrkisk fly
Trafikken i hovedstaden har begynt å gå tregt fordi hovedgaten er sperret, men ellers fungerer samfunnet som normalt. Men ryktene svirrer om hvordan krisen kommer til å ende.

Flere detaljer begynner å komme frem omkring en uregelmessig landing av et tyrsisk rutefly ved militærflyplassen Vaziani. Myndighetene har sagt at det skyldtes dårlig sikt og feilnavigering av piloten. Men opposisjonen peker på at passasjerene ble sittende i tre timer inne i flyet og vente mens spesialstyrker fra politiet omringet det og gjennomgikk all bagasjen.

En av teoriene er at en ledende opposisjonell som har asyl i Frankrike hadde billett til flyet. Den  tidligere forsvarsministeren Irakli Okruasjvili har sagt han vil returnere i forbindelse med 9. april, til tross for at han ettersøkt i hjemlandet og vil bli arrestert så snart han setter føttene på georgisk jord.

Koalisjon
Samtidig som aksjonistene fortrapper opp pågår det hektisk mekling på bakrommet.

Parlamentspresident Davit Bakradze, en av toppene i Saakasjvilis parti, hadde igår ettermiddag møter med en gruppe uavhengige eksperter som hadde ulike forslag for å gjenopprette tilliten mellom partene. Saakasjvili er fortsatt overhodet ikke villig til å vurdere å gi etter for presset og gå av, etter det Dagbladet kjenner til.

Et av forslagene er å frata presidenten en del av makten og flytte den over til parlamentet. En annen innrømmelse vil være å gjøre valgloven mer rettferdig. Det ble til og med drøftet å danne en koalisjonsregjering.

En liknende prosess strandet for et år siden. Hvis det skal lykkes denne gangen trengs press utenfra, ifølge avisredaktør Lasja Tungusji, som deltar i drøftingene.

- Regjeringen trenger hjelp fra internasjonale organisasjoner som EU for å få til en løsning på konflikten. Det må bli endringer nå. Folk krever det.

VIL TA OVER: - Først skal vi ta tilbake Tbilisi, så regionene og hele Georgia, lovet Levan Gatsjetsjiladze de 20 000 som var foran parlamentet mandag. Foto: Ragnar Skre
VIL TA OVER: - Først skal vi ta tilbake Tbilisi, så regionene og hele Georgia, lovet Levan Gatsjetsjiladze de 20 000 som var foran parlamentet mandag. Foto: Ragnar Skre Vis mer