Beleiret by

Oslo blir som en beleiret by når USAs president Bill Clinton kommer til Norge. Hotellene der topplederne skal bo, vil bli forvandlet til festninger. Gater og områder i nærheten vil bli avsperret og bevæpnede sikkerhetsstyrker fra flere land vil være i høyeste beredskap i tilfelle terrorangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle topplederne som kommer til Oslo 1. og 2. november, har med seg sine egne sikkerhetsstyrker. Oslos visepolitimester Roy Henry Nilsen ville ikke røpe størrelse eller bevæpning til hvert enkelt land.

- Normalt reiser det ca. 400-700 mennesker i Clintons følge, som også inkluderer sikkerhetsfolkene. Jeg har ikke oversikt over det totale antall sikkerhetspersonell, men den norske styrken blir vesentlig høyere enn den amerikanske, sier Nilsen.

Politiet kommer fra Romerike politikammer og Oslo politikammer, der personell fra ulike avdelinger vil delta i de omfattende sikkerhetsforanstaltningene.

Tre år

- I kveld er ikke programmet helt spikret, men vi har i lang tid vært forberedt på at USAs president en dag skulle kunne dukke opp. Det er noe vi egentlig har forberedt oss på i tre år. Vi har lagt planer for dette, sa visepolitimesteren.

Han la likevel til at oslopolitiet har mye å gjøre i tiden forut for møtet.

På spørsmål om det enorme politioppbudet rundt møtet, vil svekke den generelle innsatsen for folk flest, svarte visepolitimesteren:

- Det er ikke mitt inntrykk. Med så mye uniformert mannskap ute i gatene, har vi isteden sett at kriminaliteten lammes. Det som vil skape litt bry for folk, vil være avsperringer og slikt. Dette håper vi å komme tilbake til når mer av programmet er klart.

Hva den enorme sikkerhetsoperasjonen vil koste det norske folk, kunne Nilsen ikke si noe om.

- Ikke redd

- Hva er du aller mest redd for kan skje?

- Jeg er ikke engstelig for noe.

- Innebærer det at du kan si at det er 100 prosent sikkerhet for at ikke noe skjer?

- Vi vet at det har vært angrep på statsoverhoder slik at en slik 100 prosent-tankegang ikke er mulig. Men vi har tro på det vi gjør og har en politistyrke av høy kvalitet til å hanskes med utfordringen, avsluttet visepolitimester Roy Henry Nilsen.

TRYGG BY: - Jeg er ikke engstelig for noe, sier visepolitimester Roy Henry Nilsen.