Beleiringen fortsetter

Israels beleiring av Yasser Arafats hovedkvarter i Ramallah fortsetter, etter resultatløse forhandlinger mellom israelere og palestinere mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig øker presset på Israel for å oppheve beleiringen. -Vi frykter at Israels gjengjeldelse bare vil bidra til å forverre situasjonen, og ikke til å gi det israelske folket sikkerhet, sa den danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen på vegne av EU i en uttalelse mandag.

FNs generalsekretær Kofi Annan karakteriserte Israels politikk overfor palestinske myndigheter som totalt feilslått, da han åpnet et krisemøte i Sikkerhetsrådet om konflikten.

- En politikk basert på å tvinge den andre siden til kapitulasjon er en bankerott politikk. Den øker bare desperasjonen, svekker de moderate og styrker ekstremister, sa Annan, etter først å ha fordømt de palestinske selvmordsaksjonene.

Også USA rettet kritikk mot den israelske beleiringen.

- President Bush mener det Israel nå gjør ikke hjelper fram reformer i palestinske institusjoner, sa presidentens talsmann Ari Fleischer.

USAs FN-ambassadør John Negroponte truet likevel med å legge ned veto mot et forslag til resolusjon med krav om at Israel opphever beleiringen, fordi den etter hans mening ikke var tilstrekkelig balansert.

Arafat avviste

Yasser Arafat avviste mandag ettermiddag et israelsk krav om en liste over samtlige som oppholder seg i hans hovedkvarter, opplyste sjefforhandler Saeb Erekat, etter å ha fått lov av den israelske hæren til å gå inn i hovedkvarteret for å informere Arafat om forhandlingene mellom israelerne og en palestinsk delegasjon.

Erekat leder forhandlingene på palestinsk side. På israelsk side deltar høytstående offiserer fra hæren. Forhandlingene skal foregå i Ramallah.

Israels statsminister Ariel Sharon har samtidig nedlagt forbud mot et møte mellom Arafat og EUs utsending Miguel Morantinos. Etter det NTB får opplyst, har israelske myndigheter nektet alle utenlandske diplomater adgang til Arafats hovedkvarter, også norske.

Rivin stoppet

Situasjonen roet seg mandag noe etter at rivningen av den siste bygningen i Den palestinske selvstyremyndighetens hovedkvarter i Ramallah er stoppet.

Samtidig er det brakt inn forsyninger til de rundt 250 palestinerne som oppholder seg i bygningen sammen med Arafat.

Blant varene som ble brakt inn i bygningen var det foruten mat og vann også hårsjampo, koster og tre kartonger med underbukser.

Deportere Arafat

Den israelske hærens aksjon er ikke slutt, og Yasser Arafat vil bli deportert denne måneden eller neste, sier en minister fra statsminister Ariel Sharons Likud-allianse. Utenriksminister Shimon Peres tar kraftig avstand fra planene om å deportere Arafat.

- Operasjonen er ikke slutt. Det som er avsluttet, er ødeleggelsen av bygningene. Ødeleggelsen av hele området er fullført, unntatt hovedbygningen hvor det er rundt 200 mennesker, sa miljøvernminister Tzachi Hanegbi til israelsk radio mandag formiddag.

- Arafat må deporteres. Jeg vet ikke om dette skjer i nær framtid, for de fleste sikkerhetsgrenene støtter det ikke nå. Han vil bli deportert. Mannen er ferdig. Han har gjort slutt på sitt folk, og han selv må dra herfra. Det kan skje denne måneden. Det kan skje neste. Det er bare et spørsmål om tid. Det er klart at denne mannen ikke har noen plass i sfæren som ønsker fred i Midtøsten, sa Hanegbi.

(NTB)