Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Belest og ledig

Arbeidsledigheten har økt med hele femti prosent blant folk med høy utdanning det siste året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyutdannede uten krav på arbeidsledighetstrygd faller gjennom.

- Det er et stort samfunnsproblem at unge folk blir satt på gata med en gang de har fått vitnemålet i hendene, sier Vidar Grøtta, leder ved Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo.

- Myndighetene har lånt dem penger og gitt støtte under utdanningen, men med en gang de får vitnemålet, forsvinner støtten. Det er sløsing med kompetanse. Regjeringen har ikke gjort nok, sier Grøtta.

Overkvalifiserte

Nyutdannede unge mennesker har ofte ikke tjent nok til å kreve arbeidsledighetstrygd, og Aetat har lite å tilby denne gruppa.

- Mange får økonomiske problemer og skaffer seg midlertidig arbeid de er overkvalifiserte for. Slik kan de, hvis det går for lang tid, diskvalifisere seg overfor arbeidsgiverne. Politikerne bør heve grensa for arbeidsledighetstrygd og få i gang en overgangsordning for de nyutdannede, slik at de unngår løypa mot midlertidige jobber og deltidsjobber. Det frigjør også jobber for andre grupper, mener Grøtta.

Sterk vekst

For gruppa med høy utdanning har tallene aldri vært dystrere, med en økning på femti prosent det siste året. Ingen andre grupper har hatt så stor økning. Også langtidsledigheten øker sterkest blant de med høy utdanning. Dette gjelder også aldersgruppa under 30 år.

Blant arbeidssøkende med naturvitenskapelig bakgrunn har langtidsledigheten økt med nesten nitti prosent det siste året, men også samfunnsvitere, økonomer og jurister må forvente å gå ledige lenger enn før.

- Konjunkturnedgang og svakere sysselsettingsvekst i offentlig sektor er grunnen til den høye ledighetsveksten, sier Stein Langeland ved analyseavdelingen i Aetat.

Han tror det finnes større grad av skjult ledighet blant de unge utdannede under tretti.

- De registrerer seg ikke hos oss, fordi de ikke har krav på dagpenger.

- Lønner det seg ikke å ta utdanning lenger?

- Det lønner seg alltid å ta utdanning, og fortsatt er det betydelig høyere ledighet blant lavt utdannede, men folk må nok regne med å ta en jobb som er litt annerledes enn de kanskje hadde tenkt seg. Med renta på vei ned har vi gode forhåpninger om at vi neste år får et positivt omslag og flere ansettelser, sier Langeland.

Bekymringsverdig

Leder i Akademikerne, Christel Kvam, er bekymret for de nyutdannede og oppfordrer dem til å tenke utradisjonelt.

- Vær selvstendig næringsdrivende, det trenger Norge, sier hun.

- Vi har nettopp gjennomført en spørreundersøkelse blant medlemmene våre. Den viste at 90 prosent av akademikerne ser positivt på framtida, sier hun.

Samlet ledighetsvekst har vært 27 prosent det siste året. 25 prosent av alle langtidsledige, det vil si personer som har gått ledige i mer enn seks måneder, er under 30 år.