Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Belgia-ekspert: - Radikal islam har hatt mange gode år i Belgia

Ingen land i Europa produserer flere radikale fremmedkrigere enn Belgia.

DE MISTENKTE: Belgisk politi mener de to mennene til venstre var selvmordsbombere som utløste eksplosjonene på Zaventern-flyplassen i Brussel tirsdag. Klappjakten pågår etter mannen til høyre på bildet som fortsatt skal være på frifot. Foto: Belgisk politi via AP
DE MISTENKTE: Belgisk politi mener de to mennene til venstre var selvmordsbombere som utløste eksplosjonene på Zaventern-flyplassen i Brussel tirsdag. Klappjakten pågår etter mannen til høyre på bildet som fortsatt skal være på frifot. Foto: Belgisk politi via AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ingen land i Europa som produserer så mange fremmedkrigere i Syria og Irak som Belgia. For hver én million belgiske innbyggere, har 40 personer dratt for å krige. Det er godt foran Danmark på andreplass, som produserer 27 fremmedkrigere per én million innbyggere. 

Øyvind Strømmen har skrevet bøker om ekstremisme og bodd i Belgia i flere år. Strømmen, som også er religionsviter, sier Belgia lenge har hatt Europas tydeligste trusselbilde rundt radikal islam, sammen med Frankrike. 

- Blant annet har Belgia store byområder som sliter med høy arbeidsledighet og høyt utenforskap, akkurat som vi kjenner fra områder utenfor Paris. I tillegg er det føderale systemet i landet i et politisk og administrativt kaos. Tiltak for å bekjempe radikal islam har vist seg vanskelig å gjennomføre, forteller Strømmen til Dagbladet.

Gode kår for radikal islam Det er blant annet organisasjoner som Sharia4Belgium som har bidratt til å øke strømmen av belgiske fremmedkrigere. Strømmen forteller at ildsjeler har fått drive rekrutteringsarbeid stort sett fritt, blant annet grunnet et handlingslammet føderalt system i Belgia. 

- Og i tillegg har Belgia hatt en rekke viktige enkeltindivider som har fått jobbe aktivt med å dra mange andre inn i dette radikale miljøet. Trusselbildet rundt Belgia har vært høyt over lang tid nå, sier han.

Blant annet er bydelen Molenbeek i Brussel blitt betegnet som «Europas største terror-reir».

Det var rundt klokka 08.00 kom det meldinger om eksplosjoner ved hovedflyplassen Zaventem i den belgiske hovedstaden. Kort tid etter ble det hevdet at bomber hadde gått av inne på flyplassen. Strømmen er ikke overrasket over at verdens øyne nå rettes mot Belgia som et arnested for terrorisme. 

- Det har lenge vært tydelig at radikal islam i Belgia i mange år har hatt gode kår, slår han fast. 

- Ikke gjort nok Rapportene var riktige - et terrorangrep mot Belgia var underveis. En drøy time seinere, cirka klokka 09.15, kom det melding om nok en eksplosjon, denne gangen ved metrostasjonen Maelbeek i sentrum av Brussel. Angrepene i går kom bare tre dager etter at den siste Paris-terroristen Salah Abdeslam ble pågrepet i Molenbeek i Brussel.

- Har belgiske myndigheter vært flinke nok til å motarbeide dette trusselbildet?

- De har oppjustert innsatsen kraftig de siste årene, og jobbet taktfast med dette, men de har jo åpenbart ikke vært flinke nok, sier Belgia-ekspert Strømme.

Han er samtidig klar på at gårsdagens terroraksjon ikke kom som en direkte respons på arrestasjonen av Abdeslam.

- Nei. De kan ha framskyndet aksjonen, men det tar for lang tid å planlegge noe sånt til at hele aksjonen kom som følge av belgisk politi arresterte Salah Abdeslam på fredag. 

Belgiske myndigheter har nå hevet trusselnivået i landet til høyeste nivå. I Norge sier PST at det ikke er grunn for liknende justering, men norsk politi er på ny midlertidig bevæpnet. Nederland, Frankrike, Storbritannia og Danmark har høynet sikkerheten etter angrepene i Brussel.

Hele Norges coronakart