FORBYS: Ansiktsdekkende plagg som burka og nikab skal forbys på offentlig sted, hvis den belgiske nasjonalforsamlingen får det som den vil. Her fra en demonstrasjon i Oslo. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
FORBYS: Ansiktsdekkende plagg som burka og nikab skal forbys på offentlig sted, hvis den belgiske nasjonalforsamlingen får det som den vil. Her fra en demonstrasjon i Oslo. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADETVis mer

Belgia forbyr burka og nikab

På offentlig sted.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Representantkammeret, underhuset i Belgias nasjonalforsamling, har i kveld stemt ja til et forbud mot å bære ansiktsdekkende plagg som burka og nikab på offentlig sted, melder NTB.

Belgia blir dermed det første europeiske landet med et slikt forbud.

136 parlamentarikere stemte for forslaget, mens to avsto fra å stemme. Dermed var det ingen stemmer imot.

- Kvinners verdighet
Burka og nikab faller inn under den nye loven fordi plaggene hindrer full identifisering av personen som bærer plagget.

- Vi synes at alle som ferdes på et offentlig sted, bør vise ansiktet sitt. Vi må forsvare våre verdier i spørsmålet om frihet og kvinners verdighet, sier Denis Ducarme fra det liberale partiet Reformbevegelsen, ifølge CNN.com.

Det er Reformbevegelsen som står bak lovforslaget, og de har i forkant av avstemningen hevdet at det er bred oppslutning om det på tvers av partigrensene i det politisk turbulente landet, som for tida er uten regjering. Nå har de altså fått rett.

- Det stemmer ikke at islam krever burka- og nikab-bruk av kvinnene, sier Ducarme.

- Flertallet av muslimer i Belgia og Europa for øvrig aksepterer verken burka eller nikab - det er bare de 10 prosentene som er radikale, sier han og anklager religiøse bevegelser i Pakistan og Afghanistan for å oppmuntre til bruk av plaggene.

- Bare 300-400 kvinner bærer burka eller nikab i Belgia, hevder han.

Det bor ca. 281 000 muslimer i Belgia, ifølge The Pew Forum on Religion & Public Life - ca. 3 prosent av hele befolkningen.

- Bryter med internasjonal lovTidligere denne måneden gikk en islamsk politisk leder ut og advarte mot at et forbud kanskje vil få motsatt virkning av det som er hensikten - at flere istedenfor færre begynner å bruke burka og nikab.

Amnesty International advarte i forrige uke om at loven vil bryte med internasjonal lov - inkludert ytrings- og religionsfrihet.

Lovbrudd straffes med bøter på 15-25 euro (118-196 kroner) eller fengsel i sju dager. Det vil imidlertid finnes situasjoner der folk likevel kan bruke plaggene - f.eks. karneval.

Loven vil ventelig tre i kraft i løpet av juni eller juli, hvis den ikke blir stoppet i det belgiske overhuset, senatet - et svært lite sannsynlig scenario. Miljøpartiet De Grønne vil imidlertid prøve å få underkjent loven som grunnlovsstridig i Belgias øverste administrasjonsdomstol, ifølge NTB.

Isabelle Praile, talskvinne for muslimer i Belgia, advarer mot konsekvensene av loven.

- I dag gjelder det fullt ansiktsslør, i morgen blir det slør i det hele tatt, deretter sikhenes turban - og så blir det kanskje miniskjørt, sier hun ifølge NTB.

Neste land til å innføre forbud kan bli Frankrike; president Nicolas Sarkozy har flere ganger uttalt seg mot ansiktsdekkende slør.

Det ligger foreløpig ikke an til noe forbud i Norge. I forrige uke konkluderte Justisdepartementet med at det vil være i strid med Menneskerettskonvensjonens punkt om religionsfrihet, etter at Frp hadde fremmet forbudsforslag.