GÅR AV: Statsminister Yves Leterme forlater slottet i Laeken etter å ha levert avskjedssøknad til kong Albert II.  Foto: REUTERS/Francois Lenoir/Scanpix
GÅR AV: Statsminister Yves Leterme forlater slottet i Laeken etter å ha levert avskjedssøknad til kong Albert II. Foto: REUTERS/Francois Lenoir/ScanpixVis mer

Belgia i regjeringskrise igjen

Belgias regjering har sprukket og statsminister Yves Leterme har levert sin femte avskjedssøknad til kong Albert siden valget i juni 2007.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Igjen er det striden mellom Flandern og Vallonia, mellom nederlandsk- og fransk-talende, som skaper krise og gjør Belgia til Europas mest uregjerlige land. Valgkretsen Brussel-Hal-Vilvorde består av de 19 kommunene i landsdelen Brussel, som er to-språklig og 35 omlandskommuner i den nederlansk-språklige landsdelen Flandern. Valgkretsen må deles, krever man i Flandern.

ForhandlingerMen da fratar man de rundt 150 000 fransk-talende velgerne i omlandskommunen stammeretten, fordi ingen fransk-språklige partier stiller til valg i Flandern.

Etter forhandlinger natta gjennom mellom liberalerne på begge sider av språk-grensa, Flamske Liberalere og Demokrater (VLD) i nord og Reform-bevegelsen (MR) i sør, trakk flamske VLD seg fra regjeringssamarbeidet på grunn av «brudd på tilliten».

Statsminister Yves Leterme, fra partiet Kristelig-demokratisk og Flamsk (CD&V), kunne ikke annet enn å levere kongen enda en avskjedssøknad, etter fem måneder som statsminister.

OmvendtPussig nok er det Yves Leterme som tidligere har stått hardest på å dele valgkretsen, som bare kalles BHV, mens det nå er liberale VLD som feller ham. Det kreves «fem minutters politisk mot» å oppløse BHV, sa Leterme i kampen før valget i 2007, som han vant. Men han klarte ikke å danne regjering før etter ni måneder og falt så åtte måneder seinere.

To og et halvt år etter valget, etter fire avskjedssøknader, dannet han igjen regjering i november i fjor. Men hans gjenkomst skyldtes at statsminister Herman Van Rompuy ble valgt til president i EU. Allerede da fryktet mange snarlig krise.

I Flandern vil man dele BHV for å gjøre landsdelen helt nederlandsk-språklig. Man vil stanse de fransk-språklige innflytterne fra å stadig utvide Brussel og det franske språkområde.

Hovedstaden ligger inne Flandern, er også Flanderns hovedstad og er omringet av flamske kommuner. De franskspråklige krever noe til gjengjeld for å dele BHV, og de snakker om en «korridor» som kan knytte hovedstaden til Vallonia i sør. Men Flandern vil ikke gi bort én kvadratmeter. Mange frykter at å dele BHV er første steg for å dele Belgia i minst to land, kanskje tre.

Nå er Belgia rammet av økonomisk krise, Hellas truer euroen og 1. juli overtar Belgia det halvårlige presidentskapet i EU, kanskje uten å ha regjering. Må Van Rompuy tilbakekalles?