KATASTROFEALARM: Et stort antall politifolk og ambulansepersonell rykket ut til barnehagen der angrepet på barn og voksne skjedde. Ca 90 minutter etter hendelsen ble gjerningsmannen pågrepet. Foto: YVES HERMAN/REUTERS/SCANPIX
KATASTROFEALARM: Et stort antall politifolk og ambulansepersonell rykket ut til barnehagen der angrepet på barn og voksne skjedde. Ca 90 minutter etter hendelsen ble gjerningsmannen pågrepet. Foto: YVES HERMAN/REUTERS/SCANPIXVis mer

Belgia i sjokk etter brutale knivdrap

Sjokk og forvirring preger Belgia etter at en mann gikk amok med kniv og drepte tre i en barnehage.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjokk og forvirring preger Belgia etter at en mann gikk amok med kniv og drepte tre i en barnehage.


Med ansiktet sminket i svart og hvit banket mannen på døra til barnehagen «Eventyrlandet» i den lille byen Dendermonde nordvest for hovedstaden Brussel i 10-tiden i dag.

Kort tid etter var en kvinnelig ansatt og et lite barn drept, mens ytterligere elleve barn og to voksne var knivstukket. Ett av barna døde senere av skadene.

- Landet er sjokkert og i sorg over denne forferdelige handlingen av vold i et samfunn som lengter etter harmoni og et fredelig liv, sier den belgiske statsministeren Herman van Rompuy.

Tatt etter 90 minutter

Den antatte gjerningsmannen, som skal ha rømt fra stedet på sykkel, ble pågrepet halvannen time etter det brutale angrepet på barnehagen der seks voksne og 18 barn i alderen 0-3 år oppholdt seg.

Mannen skal ha sagt at han hadde et spørsmål han ville stille da han banket på.

- Han tok raskt fram kniven og begynte å bruke den på barna, kunne politietterforsker Christian Du Four fortelle pressen på stedet.

Deretter gikk mannen opp i andre etasje der han fortsatte angrepene.

Kaos

De første meldingene fra den dramatiske hendelsen fortalte om fem døde, men dette ble siden korrigert. Lenge verserte det ulike opplysninger fra forskjellige kilder om hvor mange som døde.

TRE DØDE: To av de drepte, ett barn og en voksen, døde i barnehagen, mens et annet barn døde senere på sykehus av skader gjerningsmannen hadde påført barnet med kniv. Foto: SEBASTIEN PIRLET/REUTERS/SCANPIX
TRE DØDE: To av de drepte, ett barn og en voksen, døde i barnehagen, mens et annet barn døde senere på sykehus av skader gjerningsmannen hadde påført barnet med kniv. Foto: SEBASTIEN PIRLET/REUTERS/SCANPIX Vis mer

En lokal sykehuskilde ble sitert på at nok et barn hadde mistet livet, men fredag kveld ble det bekreftet at dødstallet er tre.

De andre ofrene er brakt til universitetssykehuset i Gent. De skal være utenfor livsfare, men tilstanden er alvorlig for flere.

Det hersket kaotiske tilstander med en rekke ambulanser og politi, samt fortvilte foreldre, rundt barnehagen i timene etter drapene.

Sjokk

Ifølge den belgiske avisen Het Laatste Niews er gjerningsmannen 28 år og har hatt tilhold ved en psykiatrisk institusjon i nærheten, men foreløpig er politiet sparsomme med opplysninger om gjerningsmannen og eventuelle motiv for ugjerningen.

De ansatte ved barnehagen skal ikke ha kjent til mannen fra tidligere.

Belgias innenriksminister Guido De Padt var raskt på plass i Dendermonde for å følge saken.

- Vi er forferdet over det som har skjedd. Våre tanker går til familiene og de ansatte i barnehagen. Mange foreldre er i sjokk, sa De Padt til pressen.

- Ofrene for hendelsen blir nå tatt hånd om. De som ikke er fysisk skadd, er overført til et spesielt vern. De er i sjokk og trenger psykologisk hjelp, sier den lille byens ordfører Piet Buys til Het Laatste Niews.

(NTB)


KAOS: Redningsarbeidere fikk en tøff jobb da de ankom barnehagen hvor en 28-åring angrep både barn og ansatte med kniv. Motivet for ugjerningen er foreløpig ikke kjent. Foto: DOMINIQUE FAGET/AFP/SCANPIX
KAOS: Redningsarbeidere fikk en tøff jobb da de ankom barnehagen hvor en 28-åring angrep både barn og ansatte med kniv. Motivet for ugjerningen er foreløpig ikke kjent. Foto: DOMINIQUE FAGET/AFP/SCANPIX Vis mer