Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Belgia innrømmer: Tiår med forsømmelse har hemmet antiterrorarbeidet

Får massiv kritikk.

UNDER PRESS: Visestatsminister og innenriksminister Jan Jambon og myndighetene i Belgia er under massivt press etter terrorangrepene i Brussel. Flere politikere ønsker nå granskning av belgisk politi og rettsvesen. Foto: AFP PHOTO / BELGA / NTB scanpix
UNDER PRESS: Visestatsminister og innenriksminister Jan Jambon og myndighetene i Belgia er under massivt press etter terrorangrepene i Brussel. Flere politikere ønsker nå granskning av belgisk politi og rettsvesen. Foto: AFP PHOTO / BELGA / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag ble 31 mennesker drept i terrorangrep i Belgias hovedstad Brussel.

Flere har pekt på at angrepene lenge har vært varslet. Da ekstreme islamistiske terrorister drepte 130 mennesker i Paris i november, hadde en rekke av terroristen tilhold og tilknytning til Brussel.

Bydelen Molenbeek i Brussel blir også sett på som Europas arnested for jihadister, og Belgias problemer er velkjente. Nå kommer også landets innenriksminister, Jan Jambon, med det som må være en tung innrømmelse.

Han sier åpent at flere tiår med forsømmelse har hemmet antiterrorarbeidet i landet.

- Det har blitt gjort feil Uttalelsene kommer i et intervju med den belgiske TV-kanalen VRT, skriver Associated Press.

Jambon kom torsdag med et tilbud om å trekke seg fra ministerposten sin, noe som ble avslått av statsmininister Charles Michel. Nå innrømmer han at det ble gjort feil i forkant av angrepet, men mener samtidig at de har tatt steg i riktig rretning.

Han peker blant annet på at det er investert over fem milliarder kroner i politi- og etterretningstjenesten de siste to åra, men innrømmet at rettsvesen og etterretning fortsatt henger etter. Samtidig mener han slike endringer ikke blir synlige i løpet av uker eller måneder.

- Det har blitt gjort feil, sier han i intervjuet i dag.

Les kommentaren: Belgia i sorg, samling og surrealisme

Krass kritikk Kritikken fra internasjonalt hold har heller ikke latt vente på seg.

I et intervju med The Daily Beast omtaler en amerikansk etterretningskilde belgisk etterretning som bedritent.

- De er som uvitende barn og er for inkompentente til å håndtere dagens trusselnivå, sier etterretningskilden.

Belgierne blir av flere beskyldt for å ha et lite effektivt og lite samarbeidsvillig politivesen.

Etter angrepene i Paris i november, ble det satt i gang massive aksjoner i Brussel på jakt etter terroristene. En av de hovedmistenkte har hele tiden vært Salah Abdeslam, som etter planen skulle sprenge seg selv utenfor Stade de France i Paris. På tross av Europas største menneskejakt, i samarbeid med fransk politi, ble ikke Abdeslam funnet før fredag - bare fire dager før angrepene.

Det har også blitt kjent at politiet bare avhørte Abdeslam i én time på lørdag før angrepene skjedde. Etter at terroren i Brussel var et faktum, nektet han å snakke.

Koblinger til Paris-terroren I tillegg til manglende avhør har også politiet fått kritikk for at de ikke klarte å fange opp Ibrabim El Bakraoui som ble deportert fra Tyrkia i fjor, men deretter løslatt i Belgia. Tirsdag sprengte han seg selv i lufta på Zaventem-flyplassen.

Han og broren Khalid, som sprengte seg selv på Maelbeek-stasjonen skal også ha stått på USAs oversikt over mulige terrorister som skal holdes under oppsikt, opplyste sikkerhetskilder i går.

Politiet fant Salah Abdeslams fingeravtrykk i leiligheten som var leid av Khalid-El Bakraoui, etter å ha stormet den i etterkant av en skuddveksling der en terrormistenkt svensk-algerer ble drept. Leiligheten ble raidet bare en uke før angrepet fant sted.
 
Ingen land i Europa har sendt produsert flere fremmedkrigere per innbyggere enn Belgia.

Slapp ut bakdøra Samtidig som belgisk og fransk politiet sirklet inn Paris-terroristen Salah Abdeslam i Brussel i forrige uke, kom de også over Brussel-terroristene. Nøyaktig én uke før angrepene i Brussel var en leilighet i Rue du Dries i bydelen Forest i Brussel gjenstand for en gigantisk politiaksjon. 

På tross av at politiet sperret av hele gata og bevæpnet seg kraftig i Europas største menneskejakt, klarte to personer å rømme. Mannen som leide leiligheten var Khalid Bakraoui, som en uke etter sprengte seg på T-banestasjonen Maelbeek. 

 

Hele Norges coronakart