Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Belgia øker terror­beredskapen i Brussel til sitt høyeste nivå

Nivå 4.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til lørdag kunngjorde belgiske myndigheter at de vil oppjustere terrorberedskapen ytterligere fra nivå tre til nivå fire. Det er det høyeste nivået på skalaen.

Belgia oppjusterte til nivå tre i etterkant av terrorangrepene i Paris, men har nå valgt å øke beredskapen ytterligere. Hva spesifikt som er årsaken er foreløpig ikke kjent.

- Etter vår siste vurdering har senteret besluttet å heve terrorberedskapen til nivå 4, som signaliserer en svært alvorlig trussel. Analysene har avdekket en alvorlig og umiddelbar trussel som krever spesifikke sikkerhetstiltak samt detaljerte anbefalinger til befolkningen, heter det i en uttalelse fra OCAM, Belgias nasjonale senter for kriseberedskap ifølge NTB.

Ifølge Flanders News er kategoriene beskrevet slik at nivå tre betyr en «alvorlig trussel». Nivå fire på sin side, betyr at trusselen er «veldig alvorlig», og at trusselen mot personen, gruppa eller arrangementet som er truet er nært forestående.

T-banen i Brussel er stengt og Belgias nasjonale senter for kriseberedskap (OCAM) ba lørdag innbyggerne om å unngå menneskemengder. Konserter og fotballkamper er avlyst.

- Rådet til folk er så langt det lar seg gjøre å unngå steder der mange mennesker kommer sammen, som kjøpesentre, konserter, andre tilstelninger og stasjoner for offentlig transport, sier en talsmann.

Beslutningen ble tatt bare timer etter at påtalemyndigheten i landet siktet en person for medvirkning i forbindelse med terroren i Paris og for deltakelse i en terroristorganisasjon.

Personen er nå varetektsfengslet, og det er også to menn som er siktet for å ha smuglet Salah Abdeslam fra Paris til Brussel i timene etter terroraksjonen. Abdeslam har vært navngitt som den eneste overlevende gjerningsmannen etter angrepet, og store styrker leter etter mannen.

CNN skriver at OCAM oppfordrer innbyggerne i Brussel til å unngå å ferdes i store grupper, og sier samtidig at de bør holde seg borte fra store samlingspunkter som konserter, sportsarrangementer, flyplasser og togstasjoner.

Dette skjer ganske nøyaktig en uke etter angrepene i Paris som kostet 130 mennesker livet.

Trusselnivået ble oppjustert mandag, og dagen etter ble landskampen i fotball mellom Belgia og Spania avlyst.

Dagbladet følger saken

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media