Belgia puster ut etter Dutroux-kjennelse

- Dette er dagen da vi skal hevne min lille pike, sier bestemoren til en av de fire jentene som ble drept i Marc Dutrouxs fangenskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Endelig skal vi straffe disse drapsmennene, sa Jeanine Lejeunine, da hun gikk inn i rettsbygningen i Arlon i Belgia, der kjennelsene i saken mot Dutroux og hans medtiltalte skulle leses opp.

«Skyldig»

avgjorde juryen på alle viktige tiltalepunkter mot Dutroux. Det 47 år gamle «monsteret fra Charleroi» ble funnet skyldig i drap, voldtekt og kidnapping i pedofilisaken som har vakt internasjonal oppsikt.

Dutroux risikerer livstidsdom for å ha bortført og voldtatt seks skolejenter, og drept fire av dem, som leder for en bande pedofile. I tillegg til at han ledet pedofilibanden, ble han kjent skyldig i selv å ha drept to av jentene, den 17 år gamle An Marchal og den 19 år gamle Eefje Lambrecks.

Verken Dutroux eller de tre medtiltalte var til stede i retten da kjennelsene ble lest opp.

Drepte to

47-åringen har stått tiltalt sammen med sin tidligere kone, 44 år gamle Michelle Martin, kameraten Michel Lelievre (32) og Michel Nihoul (63).

Dommene i saken vil falle når de tiltalte, aktoratet og forsvarsadvokatene har fått anledning til studere kjennelsene nærmere, trolig en gang i neste uke.

Den største usikkerheten før kjennelsene ble lest opp knyttet seg til drapstiltalen mot Dutroux. 47-åringen har tilstått bortføring og voldtekter, men har nektet for at han drepte noen av jentene.

Retten kom til at han var ansvarlig for fire drap ved at han ledet banden som tok livet av jentene, foruten at han egenhendig likviderte de to tenåringene.

De to yngste ofrene var åtte år og sultet i hjel i kjelleren til Dutroux. De ble funnet nedgravd på en eiendom som også tilhørte Dutroux. Rettsmedisinerne fastslo at de var blitt voldtatt og slått, men det var ikke mulig å påvise det nøyaktige tidspunktet eller at det var Dutroux som hadde drept dem.

Dutroux selv hevdet i retten at han satt fengslet på det tidspunktet de to åtteåringene døde.

Skrekkens hus

Den 47 år gamle elektrikeren har sittet fengslet siden 1996, da politiet lette etter en 14 år gammel jente som var forsvunnet, Laetitia Delhez.

Hun og den da tolv år gamle Sabine Dardenne ble funnet i kjelleren til Dutroux i hans hus i utkanten av den belgiske byen Charleroi. Delhez var blitt bortført seks dager før, mens Dardenne hadde sittet i fangehullet i mange måneder. Begge var voldtatt og mishandlet av Dutroux.

Kort etter arrestasjonen fant politiet også likene av fire andre jenter han hadde bortført året før, de to åtteåringene og de to tenåringene.

«Skrekkens hus» som belgisk presse kalte Dutrouxs hus, ble for øvrig revet under rettssaken.

Over 500 vitner er blitt avhørt i saken, og saksdokumentene har vokst til en bunke på 440.000 sider.

Delvis tilståelse

Dutroux hevdet i retten at han bare var en liten del i et pedofilt nettverk.

Juryen måtte ta stilling til 243 tiltalepunkter, og har sittet isolert siden mandag for å vurdere skyldspørsmålet.

Rettssaken var en tøff opplevelse for alle berørte, ikke minst de to jentene som overlevde fangenskapet i kjelleren til Dutroux, Sabine Dardenne og Laetitia Delhez, som begge stilte opp som vitner.

De tre medtiltalte i saken risikerer opp til 30 års fengsel for sin rolle i pedofilisaken.

Juryen klarte ikke å bli enig om alle tiltalepunktene mot den 63 år gamle Nihoul, og de tre dommerne frikjente senere Nihoul for medvirkning til bortføring.

Dutroux hevdet under rettssaken at Nihoul ledet et obskurt pedofilt nettverk, noe mange belgiere har festet lit til. Dommerne kom til en annen konklusjon.