Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Belgia uten regjering - igjen

Statsministeren kastet kortene i 12. time.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Belgia kan bli kastet ut i en ny regjeringskrise. Statsminister Yves Leterme  leverte i går kveld kong Albert II regjeringens avskjedssøknad.

Det var tirsdag morgen motstridende meldinger om kongen ville godta avskjedssøknaden.

Ifølge det belgiske nyhetsbyrået Belga har kongen avslått søknaden.

Men i en erklæring fra slottet tidlig tirsdag morgen heter det bare at kongen ennå ikke har bestemt seg.

Møtet mellom kongen, statsminister Leterme og andre politiske ledere sent mandag kveld skal ha vart i fire timer. På møtet skal statsministeren ha redegjort for problemene med å komme til enighet om reformer som skulle gi større makt til regionene.

Fire måneder

Den belgiske samlingsregjeringen er bare fire måneder gammel.

Det er ventet at statsminister Leterme i dag vil informere nasjonalforsamlingen om at hans regjering ikke har klart å bli enige om en grunnlovsreform om maktdeling og større selvstyre for landets franske og nederlandsktalende regioner, med henhold fire og 6,5 millioner innbyggere.

UTSLÅTT: I dag skulle Yves Leterme ha lagt fram planer for regionalt selvstyre etter fire måneder som statsminister. Isteden dro han til kong Albert II i går kveld og kastet kortene. Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/SCANPIX
UTSLÅTT: I dag skulle Yves Leterme ha lagt fram planer for regionalt selvstyre etter fire måneder som statsminister. Isteden dro han til kong Albert II i går kveld og kastet kortene. Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Leterme hadde selv gitt regjeringen frist til 15. juli med å få til en løsning på konflikten, og skulle ha presentert sin plan for nasjonalforsamlingen i dag.

Letermes forespørsel om å forlenge fristen er blitt møtt med motstand fra hans eget parti Kristeligdemokratene og deres flamske koalisjonspartner.

Uten regjering


Belgia var uten regjering i ni måneder etter valget i fjor sommer, der Letermes kristeligdemokratiske flamske parti var klar vinner.

Partiet gikk til valg på et løfte om mer makt til regionene, noe de fransktalende partiene er sterkt imot.

Først i mars i år, etter ni måneder med utallige brutte forhandlinger, ble de fem største politiske partiene enige om en samlingsregjering. Både flamske og franskspråklige partier er med i koalisjonen.

Årsaken til krisen er den dype splittelsen mellom det flamsktalende nord og det fransktalende sør. Den politiske krisen har truet med å rive Belgia i to.

(NTB)

image: Belgia uten regjering - igjen

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!