Belgia vurderer å forby høyreekstreme partier

Den belgiske regjeringen vurderer et lovforslag som vil forby det ytterliggående høyrepartiet Vlaams Blok. Partiet har økende oppslutning i den flamske delen av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Visestatsminister og sosialminister Laurette Onkelinx (sosialistpartiet) har laget et notat som har vært til behandling blant de såkalte superministrene i den belgiske regjeringen, skriver avisen Le Soir.

- Den aktuelle politiske situasjonen i Belgia, karakterisert ved en konstant økning av antidemokratiske krefter, reiser spørsmålet om å innføre lovmessige tiltak mot disse politiske gruppene, skriver Onkelinx.

Selv om Vlaams Blok ikke er nevnt, er det nettopp dette partiet et eventuelt lovforslag vil være myntet på. Vlaams Blok har de siste årene hatt økende oppslutning i den nederlandsktalende delen av Belgia, og er nå det største partiet i Antwerpen, Belgias nest største by.

Belgia har vært blant landene som har reagert kraftigst på regjeringsdeltagelsen til Frihetspartiet i Østerrike. Onkelix var selv en av ministrene som boikottet deler av EUs sosialministermøte i Lisboa tidligere i måneden fordi den østerrikske ministeren fra Frihetspartiet var til stede.

Den belgiske utenriksministeren Louis Michel har foreslått at land som tar ekstreme partier inn i regjeringen kan utelukkes fra EU-samarbeidet.(NTB)