Belgias gode rykte

Dutroux-saken er ingen vanlig kriminalsak, om enn spesielt grufull. På tiltalebenken sitter også et visst Belgia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PARIS (Dagbladet): Dutroux-rettssaken som nå pågår i Arlon, er ikke bare seks unge jenters mareritt, 440000 sider rettsdokumenter, 450 vitner - hvorav 150 til forsvar for Dutroux - og 40 millioner kroner i saksomkostninger, betalt av skattebetalerne. Det var ikke bare for å se Dutroux at hele verdens medier inntok lille søvnige Arlon. Dette er en statssak. Den angår hele den belgiske nasjonen. Og Belgia er EUs og NATOs sete. Så da er det ikke bare et nasjonalt, men i aller høyeste grad et internasjonalt anliggende.

BELGIA HAR

på mange måter aldri blitt et ordentlig land. Belgiere selv ser på nasjonens opprinnelse som en «tilfeldighet». Det var ikke før i 1830, etter den franske julirevolusjonen, at Belgia ble klar over sin egentlige eksistens og ble erklært uavhengig kongedømme under kong Leopold 1. Selv etter det har landet vært gjennom flere institusjonelle kriser, blant annet i 1945- 51 på grunn av kong Leopold 3.s protyske holdning. Men Belgias største og vanskeligste problem er språklige, økonomiske, politiske og delvis religiøse rivaliseringer mellom den nederlandske/flamske delen og den vallonsk-franske. Dutroux-saken henger nøye sammen med det. Marc Dutroux kommer fra Charleroi i Vallonia. Også kalt hovedstaden i «det svarte landet», på grunn av kullminene som skapte framgang og velstand i Vallonia helt fram til de ble stengt i 70-åra. Det førte til full økonomisk og sosial krise i Vallonia, mens den mer sparsomme og arbeidsomme flamske delen har vokst fram som Belgias økonomiske lunge. Sjalusien har skiftet side.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer