FORSLAG OM Å FORBY: Både i Frankrike og Belgia skal de folkevalgte i disse dager ta stilling til å om forslaget om å forby ansiktsdekkende hodeplagg. Dette bildet er fra Nederland. Foto: AP Photo/ Fred Ernst/SCANPIX
FORSLAG OM Å FORBY: Både i Frankrike og Belgia skal de folkevalgte i disse dager ta stilling til å om forslaget om å forby ansiktsdekkende hodeplagg. Dette bildet er fra Nederland. Foto: AP Photo/ Fred Ernst/SCANPIXVis mer

Belgias regjering går av

Forslaget om å forby ansiktsdekkende plagg utsatt på uviss tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Regjeringen i Belgia er gått i oppløsning, og statsminister Yves Leterme har innlevert regjeringens avskjedssøknad til kong Albert.

Det opplyste Belgias helseminister Laurette Onkelinx til journalister etter et krisemøte i regjeringen torsdag.

- Regjeringen har ikke noe annet valg enn å gå av, sa finansminister Didier Reynders.

Et lovforbud mot ansiktsdekkende plagg som nikab, som skulle vært behandlet i nasjonalforsamlingen torsdag, blir dermed trolig utsatt.

Forslagets skjebne var torsdag ettermiddag uviss.

Flamsk parti ut

Regjeringskrisen kommer etter at det flamske partiet Open VLD trekker seg fra regjeringen på grunn av en strid om deling av et valgdistrikt i området rundt Brussel.

- Open VLD har mistet tilliten til regjeringen, sa partiets leder Alexander De Croo til journalister etter et møte med ledelsen i det liberale, flamsktalende partiet i Brussel torsdag formiddag.

Regjeringen har bestått av to partier fra det flamsktalende Flandern og tre partier fra det fransktalende Vallonia.

Forby tildekket ansikt

Regjeringskrisen fører trolig til at lovforslaget om å forby alle former for klesdrakt som skjuler ansiktet, ikke behandles som planlagt av nasjonalforsamlingen.

Vedtaket ville være det første i sitt slag i Europa.

Onsdag lovet regjeringen i Frankrike å legge fram et tilsvarende lovforslag.

Forslaget har støtte fra både regjeringspartiene og opposisjonen. Det rammer religiøse plagg som det muslimske nikab, men også demonstranter som forsøker å skjule ansiktet.

Kritikk

Blant kritikerne av det foreslåtte forbudet er menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW).

- Forbud som dette fører til en situasjon der alle parter taper, sa Judith Sunderland fra HRW onsdag.

- Forbudet bryter retten til dem som selv velger å bruke slør, og det hjelper ikke dem som tvinges til å bruke det, sier hun.


(©NTB)