Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Belgiere får beskjed om å unngå folkemengder

T-banen er stengt, konserter og fotballkamper er avlyst. Full terroralarm i Brussel.

FRYKTER ANGREP:  Belgiske soldater, politi og sikkerhetspersonell er på høyeste alert i hovedstaden. Landets sikkerhetsmyndigheter frykter umiddelbare angrep. Foto: Youssef Boudial / Reuters / Scanpix
FRYKTER ANGREP: Belgiske soldater, politi og sikkerhetspersonell er på høyeste alert i hovedstaden. Landets sikkerhetsmyndigheter frykter umiddelbare angrep. Foto: Youssef Boudial / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I natt ble det klart at belgiske myndigheter øker terrorberedskapen i Brussel til det høyeste nivået. Begrunnelsen er at det foreligger det politiet kaller «en alvorlig og umiddelbar» terrortrussel.

T-banen i Brussel er stengt og Belgias nasjonale senter for kriseberedskap (OCAM) ber i dag innbyggerne om å unngå menneskemengder. Konserter og fotballkamper er avlyst. I tillegg bes folk holde seg unna togstasjoner og flyplasser, og politiet ber folk om å respektere at de må utføre strenge sikkerhetskontrollen i hovedstaden, ifølge belgiske l'Avenir.

- Konkret og overhengende - Vi har nok informasjon til å anta at trusselen er konkret og overhengende, bekrefter Didier Reydens i det han ankom Belgias sikkerhetsråd, ifølge belgiske l'Avenir.

De melder videre at landets krisesenter, OCAM, karakteriserer situasjonen som «svært alvorlig».

FULL TERRORALARM:  I Belgias hovestad Brussel er det nå full terroralarm. Etterforskere mistenker at en av terroristene i Paris, Salah Abdeslam, nå kan befinne seg i byen. Folk ber nå holde seg unna store folkemengder og fotballkamper og konserter er i dag avlyst. Foto: Geert Vanden Wijngaert / Ap / Scanpix
FULL TERRORALARM: I Belgias hovestad Brussel er det nå full terroralarm. Etterforskere mistenker at en av terroristene i Paris, Salah Abdeslam, nå kan befinne seg i byen. Folk ber nå holde seg unna store folkemengder og fotballkamper og konserter er i dag avlyst. Foto: Geert Vanden Wijngaert / Ap / Scanpix Vis mer

Norske myndigheter ved Utenriksdepartementet anmoder at nordmenn i Belgia og i Brussel følger belgiske myndigheters anbefalinger om å unnga steder med store folkemengder.

- Det er ikke noen offisell reiseadvarsel, men informasjon om hva belgiske myndigheter råder folk til, sier pressekontakt i UD, Rune Bjostad, og legger til at de vil vurdere situasjonen fortløpende.

- Hovedmistenkt i Brussel Etterforskere mistenker nå at en av terroristene som står bak angrepene i Paris, Salah Abdeslam, nå befinner seg i den belgiske hovedstaden, ifølge Le Monde. Politiet er ennå sparsomme med opplysninger for hvorfor de har terrorberedskapet på høyeste nivå i den belgiske hovedstaden, skriver avisa videre.

- Vi vurderer at vi nå har en alvorlig og overhengende trussel som krever å ta konkrete sikkerhetstiltak, samt konkrete anbefalinger til befolkningen, melder belgiske myndigheter, ifølge den belgiske avisa l'Avenir.

Krisesenteret OCAM melder videre at den pågående krisa er «svært alvorlig» i Brussel-regionen. De ønsker ikke å kommentere hvor lenge hovedstadsregionen må ha høyeste trusselnivå.

- Vi følger situasjonen kontinuerlig, sier Peter Mertens i dag.

Jakten fortsetter Myndighetene varsler om at de vil komme med mer informasjon utover dagen. Mens terrornivået er på topp i hovedstaden, ligger det resten av landet på nivå tre.

- Analysene har avdekket en alvorlig og umiddelbar trussel som krever spesifikke sikkerhetstiltak samt detaljerte anbefalinger til befolkningen, opplyser OCAM.

Beslutningen om å oppgradere trusselnivået ble tatt bare timer etter at påtalemyndigheten i landet siktet en person for deltakelse i en terroristorganisasjon og for å ha medvirket til terroren i Paris.

Personen er nå varetektsfengslet, og det er også to menn som er siktet for å ha smuglet Salah Abdeslam fra Paris til Brussel i timene etter terroraksjonen. Abdeslam har vært navngitt som den eneste overlevende gjerningsmannen etter angrepet, og store styrker leter etter mannen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media