Belgiere krever «pommes frites-revolusjon»

249 dager uten regjering er verdensrekord.

HEIA BELGIA! En student tegner en pommes frites under en demonstrasjon for tilhengere av et forent Belgia i dag. Foto: Yves Logghe/AP
HEIA BELGIA! En student tegner en pommes frites under en demonstrasjon for tilhengere av et forent Belgia i dag. Foto: Yves Logghe/APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avhengig av hvordan man regner på det, har Belgia nå satt ny verdensrekord. Torsdag passerte landet den perioden Irak brukte på å bli enige om en regjeringsdannelse i fjor.

Det tok imidlertid 40 dager til før Iraks nye regjering ble tatt i ed, så den rekorden slår ikke Belgia før i slutten av mars.

De endeløse forsøkene på å danne en regjeringskoalisjon i Belgia har allerede ført til en rekke protester. I slutten av januar deltok rundt 30 000 i en demonstrasjon i Brussel.

Men hvor mange studenter som torsdag møter opp, er usikkert. Protestene er blitt døpt «pommes frites-revolusjonen» og arrangeres i Brussel og seks andre steder.

Glimt i øyet Det har også tidligere vært humoristiske protestinnslag under den politiske krisen i Belgia. Det har blant annet vært oppfordret om å boikotte barbering, sex og rosenkål fram til politikerne klarer å bli enige.

Et 30-talls studentorganisasjoner står bak «pommes frites-revolusjonen».

- Vi gjør det med et glimt i øyet og ser til sjasminrevolusjonen i Tunisia, uten å påstå at vi lever i et diktatur. Dessuten er pommes frites et tydelig belgisk symbol, sier en av arrangørene, Kliment Constantinov, til nyhetsbyrået Belga.

Dypt splittet Belgia er dypt splittet mellom det nederlandsktalende Flandern i Nord og det fransktalende Vallonia i sør. Mange i det rike Flandern mener de finansierer for mye av det mye fattigere Vallonia.

De nederlandskspråklige partiene ønsker at deres region får mer selvstyre, mens de franskspråklige partiene frykter at det på sikt vil føre til en oppsplitting av landet, noe de er imot.

(NTB)

ALVOR: Selv om mange belgiere tar splittelsen i landet med humør er det et alvorlig buskap i bunn. En nasjonal sex-streik er blant tiltakene som har vært lagt fram for å stanse splittelsen av landet. Foto: Virginia Mayo/AP
ALVOR: Selv om mange belgiere tar splittelsen i landet med humør er det et alvorlig buskap i bunn. En nasjonal sex-streik er blant tiltakene som har vært lagt fram for å stanse splittelsen av landet. Foto: Virginia Mayo/AP Vis mer