Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rasene i Jølster

Belgisk familie isolert på norgesferie

Var på vei til Geiranger da flere ras sperret dem inne.

GODT HUMØR: Selv om det kan se ut som at Geiranger-turen går i vasken, var humøret godt da Dagbladet møtte Jean-Marc (t.v.), Eva, Romin og Murielle Joskin på Mo og Øyrana videregående skole. Foto: Stig Roger Eide / Dagbladet
GODT HUMØR: Selv om det kan se ut som at Geiranger-turen går i vasken, var humøret godt da Dagbladet møtte Jean-Marc (t.v.), Eva, Romin og Murielle Joskin på Mo og Øyrana videregående skole. Foto: Stig Roger Eide / Dagbladet Vis mer

JØLSTER/OSLO (Dagbladet): Det som skulle bli en idyllisk norgesferie, med tur opp til Geiranger, ble noe helt annet for familien Joskin fra Belgia.

- Bom stopp

Tirsdag var de på vei opp til nettopp Geiranger. De var på vei fra Balestrand, over Gaularfjellet, men da de kom til Jølstravatnet, var det bom stopp.

De tenkte da at de kunne kjøre til Førde, men også der var det gått ras. Siste utvei var dermed å kjøre tilbake der de hadde kommet fra, men heller ikke det gikk.

- Vi prøvde å kjøre tilbake, men det var stopp der også, forteller familien til Dagbladet.

Mor og far, Murielle og Romin, måtte dermed bare parkere bobilen for natta, og overnatte like ved Movatnet, sammen med barna Eva og Jean-Marc.

- Vi lider ingen nød, sier de.

Sitter på skole

Onsdag ettermiddag treffer Dagbladet dem på Mo og Øyrane vidaregåande skule. Der har de fått slippe inn. Lærer ved skolen, Harald Løtuft, som har brukt hele dagen på å skysse folk forbi raset, fikk telefon tirsdag morgen om han kunne komme og låse opp skolen.

Der har kommunen opprettet et tilholdssted for de personene som er isolert, og sørger for at de får mat og drikke. Da Dagbladet er der onsdag ettermiddag, er 13-14 personer igjen på skolen.

For den belgiske familien var ikke de eneste som måtte overnatte i området. Opp mot 40 personer har overnattet i bilene sine der i natt. Noen i små personbiler, og noen, som den belgiske familien, hadde bobil.

JORDRAS: Flere personer måtte evakueres fra E39. Video: Karianne Dvergsdal Bøyum Vis mer

Familien Joskin er ved godt mot, selv om den ufrivillige overnattingen kanskje spolerer turen til Geiranger, fordi de må rekke tilbake til Oslo for å ta Kiel-ferja hjemover.

- Betyr det at vi må kutte ut Geiranger, så må vi bare leve med det, sier de.

En mann savnet

Det var tirsdag ettermiddag at det gikk flere ras i Jølster i Sogn og Fjordane etter voldsomme nedbørsmengder.

Onsdag kunne politiet fortelle at de hadde fått bekreftende opplysninger om at en bil ble tatt av jordskredet som gikk over fv. 451 ved Årnes.

En mann i 50-åra er meldt savnet, og det er grunn til å tro at han kjørte bilen som ble tatt av skred. I 17-tida onsdag opplyste politiet at de nå leter etter en antatt omkommet person.

Politiet er i kontakt med og følger opp mannens nærmeste pårørende, opplyser overbetjent Wenke Hope til Dagbladet.

I tillegg er det cirka 10 personer politiet ikke har lyktes i å komme i kontakt med etter rasene. Politioverbetjent Hope sier det ikke er noen grunn til å tro at de er tatt av raset, men siden det ikke er noen mobildekning i området for øyeblikket, så er det vanskelig for politiet å få kontakt med alle inne i rasområdet.

JORDRASET: Helikopterbilder viser de store ødeleggelsene etter jordraset i Jølster. Video: HRS Vis mer

Fortvilede pårørende

Ordfører i Jølster, Oddmund Klakegg, sier til Dagbladet at han har vært i kontakt med flere av de pårørende.

- Jeg har snakket med flere og mange er fortvilet over at de ikke får kontakt med sine nærmeste, sier Klakegg.

Onsdag ettermiddag er geologer inne i rasområdene for å sjekke om området er trygt. Det pågår også et massivt opprydningsarbeid for å få åpnet de rasutsatte veiene igjen.

150 personer har blitt evakuert, og mange av dem har fått tilhold ved Åsenden skole.

Politiet har innført flyforbud i luftområdet over Vassenden i Jølster onsdag formiddag. Årsaken til ferdselsforbudet er å sikre redningsinnsatsen fra lufta, skriver de i en pressemelding.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media