Belgisk prest tiltalt for folkemord i Rwanda

Utlevert til hjemlandet. Som dropper tiltalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den belgiske presten Guy Theunis har sittet arrestert i Rwanda siden september, tiltalt for å ha hisset til folkemordet som tok livet av mer enn en halv million mennesker i landet i 1994.

Theunis ble arrestert i hovedstaden Kigali da han var på vei inn i landet etter å ha oppholdt seg i Sør-Afrika, skriver nyhetsbyrået AP.

Myndighetene i Rwanda mener presten hisset opp folkemengdene i landet da han trykket saker fra avisa Kangura i sin egen avis Le Dialogue. Kanguras redaktør er dømt til livstidsfengsel for artiklene av en FN-domstol.

Dropper saken

Theunis nekter all straffskyld for å ha oppfordret til folkemordet i Rwanda. Nå er han utlevert til Belgia, som følge av en utleveringsavtale mellom Belgia og den tidligere belgiske kolonien Rwanda.

- Vi har en avtale med Rwanda om at saken overleveres belgisk rettsvesen. Det er nå opp til dem å avgjøre om saken skal gå for retten, sier Belgias utenriksminister, Karel De Gucht.

Og dermed er Theunis satt fri i hjemlandet. For belgisk rett har etter en forhørsrunde funnet ut at det mest sannsynlig ikke blir noen rettssak mot presten.

- Hvis utenriksministeriet hadde sett ved dokumentgjennomgangen at Theunis var en farlig folkemorder, ville vi ikke ventet to måneder med å be om å få ham utlevert, sier De Gucht.

TRODDE HAN SKULLE TILTALES: Her sitter Guy Theunis i rosa fangedrakt for retten i Kigali. Rwandiske myndigheter trodde han skulle bli rettsforfulgt i Belgia da de utleverte ham. Foto: Reuters
TRODDE HAN SKULLE TILTALES: Her sitter Guy Theunis i rosa fangedrakt for retten i Kigali. Rwandiske myndigheter trodde han skulle bli rettsforfulgt i Belgia da de utleverte ham. Foto: Reuters Vis mer

Av de seks menneskene som er dømt for folkemordet i Rwanda i belgisk rett, er samtlige fra Rwanda.