Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Belgiske myndigheter: - Den tredje mistenkte er fortsatt på rømmen

- Selvmordsbomberne var belgiske statsborgere.

PÅ RØMMEN: Najim Laachraoui skal fortsatt være på rømmen. Foto: Belgian Federal Police via AP
PÅ RØMMEN: Najim Laachraoui skal fortsatt være på rømmen. Foto: Belgian Federal Police via AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 13 ble det avholdt en pressekonferanse i forbindelse med de to terrorangrepene som tirsdag rammet Brussel og etterlot minst 31 døde og 250 skadde.

Et angrep var rettet mot flyplassen Zaventem og et mot t-banenettet i EU-hovedstaden.

- Den tredje mistenkte er fortsatt på rømmen, sier statsadvokat Frederic van Leeuw under pressekonferansen. Ifølge The Guardian skal det være Najim Laachraoui som fortsatt ikke er pågrepet.

Frederic van Leeuw holdt kortene tett til brystet under pressekonferansen, og ville ikke gå ut med for mye informasjon.

- Belgiske statsborgere Selvmordsbomberne ble identifisert via fingeravtrykk og de var belgiske statsborgere, forteller statsadvokatene videre.

Ibrahim El Bakraoui, den eldste broren, er den som sprengte seg selv i luften på flyplassen i Brussel, opplyser belgiske myndigheter på pressekonferansen.

Khalid angrep metroen. Identiteten til den andre selvmordsbomberen på Zaventem, eller hvorvidt den andre bomba faktisk var en selvmordsbombe, er ikke kjent.

Fant testamente Under pressekonferansen kom det også fram at belgisk politi har funnet testamentet til selvmordsbomberen Ibrahim El Bakraoui (30) på en PC i en søppelkasse ved rue Max-roos i Schaerbeek-distriktet, under politiaksjonene i området tirsdag. Testamentet skal ha blitt spilt inn som en lydfil.

Ifølge van Leeuw skal El Bakraoui blant annet ha sagt «jeg vet ikke hva jeg skal gjøre», og ha gitt uttrykk for at han hadde dårlig tid. På opptaket sier han også at han fryktet å ende opp i en celle ved siden av Paris-terroristen Salah Abdeslam, dersom terroraksjonen trakk ut i tid.

Statsadvokaten sa at Ibrahim El Bakraoui sa dette på lydopptaket: - Jeg er alltid på rømmen, og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lenger, jeg er ettersøkt overalt og jeg er ikke trygg lenger.
Full forvirring Det har herjet full forvirring i byen om det var den tredje personen som skal ha deltatt i angrepene, Najim Laachraoui, som  ble pågrepet tidligere i dag i bydelen Anderlecht i Brussel. Nå bekrefter belgiske myndigheter på pressekonferansen at den tredje mistenkte terroristen er på rømmen.

Politiet aksjonerte tirsdag mot flere leiligheter i den belastede bydelen Shaerbeek, etter å ha mottatt tips fra en taxisjåfør som skal ha fraktet de tre mennene til flyplassen tirsdag morgen. 

Taxisjåføren fortalte at han kjørte de tre til flyplassen - politiet slo til etter tips fra sjåføren mot adressen der de ble hentet. Og fant en koffert full av spiker og bestanddeler til å lage bombe.
Ikke arrestert Dagbladet har snakket med en lokal Der Tijd-journalist, som ber om å være anonym, som sier det er full forvirring i belgiske medier tidligere i dag.

- Avisa La Dernière Heure (DH) var først ute med meldingen om at Laachraoui ble arrestert. Kort tid etter fulgte andre medier opp med at de hadde fått bekreftet arrestasjonen. Nå har påtalemyndigheten avvist påstanden, sier han til Dagbladet.

Journalisten sier myndighetene har bekreftet at en person er arrestert i Anderlecht, men understreker at det ikke er snakk om terrormistenkte Najim Laachraoui.

Han er dermed etter alt å dømme fortsatt på rømmen.

I Belgia blir rettes det nå krass kritikk mot politiet og etterretningstjenesten for håndteringen av angrepene og den videre klappjakten på de tre terroristene.

- Ingen synlige spor Et av Dagbladets team i Brussel har i dag vært i Anderlecht, der det først ble meldt om at Najim Laachraoui ble pågrepet.

Flere medier hadde også reist til bydelen, uten resultat. Det var ingen synlige spor etter større politiaksjoner eller oppstillinger av politi.

- Når politiet har gått til antiterroraksjoner, har de gjerne sperret av hele gater og holdt folk på avstand. I Anderlecht har dette imidlertid vært lite merkbart i ettermiddag. Menneskene her var mer opptatt av å markere ett minutts stillhet klokka 12.00 enn den angivelige pågripelsen, sier Dagbladets reporter Trym Mogen.

TIL HØYRE: På dette bildet, fanget opp av et overvåkningskamera, ser man Ibrahim el-Bakraoui (i midten) og det som ifølge flere medier skal være terrormistenkte Najim Laachraoui (til høyre i hvitt) i ankomsthallen på flyplassen. Sistnevnte er fortsatt på rømmen. Mannen til venstre er fortsatt ikke identifisert. Foto: Belgian Federal Police via AP
TIL HØYRE: På dette bildet, fanget opp av et overvåkningskamera, ser man Ibrahim el-Bakraoui (i midten) og det som ifølge flere medier skal være terrormistenkte Najim Laachraoui (til høyre i hvitt) i ankomsthallen på flyplassen. Sistnevnte er fortsatt på rømmen. Mannen til venstre er fortsatt ikke identifisert. Foto: Belgian Federal Police via AP Vis mer
Hele Norges coronakart