Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Belgiske selskap anklages for atomeksport til Iran

Skal ha handlet uten at myndighetene visste om det.

HEMMELIGE PLANER? USA mistenker at Iran også lager atomvåpen. Her Bushehr-kraftverket sør for Teheran. Foto: Reuters/Scanpix
HEMMELIGE PLANER? USA mistenker at Iran også lager atomvåpen. Her Bushehr-kraftverket sør for Teheran. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To belgiske selskap etterforskes for ulovlig eksport av atommateriale til Iran, opplyser belgiske myndigheter.

De to selskapene skal ha solgt zirkoniumpulver og utarmet uran til Iran, uten å innhente nødvendig tillatelse hos belgiske myndigheter.

Zirkonium-pulver benyttes i reaktorene på atomkraftverk, men kan også benyttes i atomvåpen.

Utarmet uran benyttes i panserbrytende granater og er i utgangspunktet lovlig å eksportere til Iran, mot at belgiske myndigheter informeres. Dette skal ikke ha skjedd.

Det belgiske energidepartementet fattet mistanke til de to selskapene i 2008 og det er uklart hvorfor det har tatt to år før det er innledet etterforskning.

USA og Europa mistenker Iran for å ha et hemmelig atomvåpenprogram, men myndighetene i Teheran avviser dette og fastholder at programmet er av sivil karakter.

 (NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!