- Bell stjal ideen om telefonen

Ny bok hevder å bevise at Alexander G. Bell stjal en annens patent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På spørsmål om telefonens far vil den jevne TP-spilleren svare kontant Alexander Graham Bell - Dette har vært en del av allmennkunnskapen i over 100 år, til tross for at det like lenge har vært mistanke rettet mot Bells troverdighet. Nå hevder en ny bok å komme med håndfaste bevis på at Bell stjal oppfinnelsen han fikk heder og ære for.

Det har lenge vært mistanke om at den amerikanske oppfinneren og assistenten hans Thomas Watson stjal deler av oppfinnelsen fra Elisha Gray. Sistnevnte saksøkte også Bell i 1878, men påstandene har hittil ikke vært annet enn nettopp dette. I boka «The Telephone Gambit: Chasing Alexander Graham Bell’s Secret», som kommer ut 7. januar, mener journalisten Seth Shulman å komme med klare bevis på Bells skurkevirksomhet. 

Mistenkelig pause

Shulman har studert oppfinnerens notatbok, som var unndratt offentligheten av Bells familie fram til 1976, og kun gjort offentlig i 1999. Her mener han å finne bevis for at Bell, gjennom hjelp fra ansatte ved patentkontoret, fikk se Grays patentpapirer og de metodene Gray benyttet.

Ett sted i notatboka beskrives problemer Bell støtte på under arbeidet. Dette er etterfulgt av et tolv dagers opphold i notatene, før Bell plutselig introduserer en ny metode, som fungerer. I de tolv dagene hvor noteringen stanset var Bell i Washington og besøkte patentkontoret.

Ville ikke vitne

Også andre momenter er mistenkelige, mener Shulman. For eksempel nektet Bell å vitne under rettsaken i 1878. Han skal ha vært svært nervøs da han demonstrerte oppfinnelsen med Gray i rommet, og etter at hans store oppfinnelse var i produksjon, distanserte han seg raskt fra det hele, skriver Shulman ifølge AP.

Ifølge about.com søkte Bell patent på telefonen 14. februar 1876, med denne tegningen.

KANSKJE IKKE TELEFONENS FAR: Alexander Graham Bell. Foto: AP/SCANPIX
KANSKJE IKKE TELEFONENS FAR: Alexander Graham Bell. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Gray søkte om en provisorisk patent samme dag, men noen få timer senere. En provisorisk patent var en søknad med en midlertidig beskrivelse av produktet som ga oppfinneren 90 dager på å søke om vanlig patent. Dersom en konkurrerende oppfinner søkte om patent på et lignende produkt i denne perioden ville de måtte vente til de 90 dagene var over. Gray la med denne tegningen.