Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bellona: - Bygg gasskraft, SV

Regjeringen må legge tre til fem milliarder på bordet til aksjer, og SV må glemme CO2-håndtering fra første dag, sier Bellona.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På dagens landsstyremøte i SV krever mange gasskraftrensing fra dag én, om Statoil bygger på Mongstad. Det er også ordlyden i forslaget som ligger an til å bli vedtatt i morgen.

Senterpartiet og Arbeiderpartiet har begge åpnet for å starte drift uten rensing, og SVs kanskje største miljøpolitiske fanesak står for fall.

Kravliste

Miljøorganisasjonen mener det nå må fires på kravene, mot at SV, SP og AP-regjeringen legger 3 til 5 milliarder kroner på bordet i statsbudsjettet.

- Jeg ville ha rensing fra dag en, men da måtte SV og Bjørnøy gjort noe tidligere. Regjeringen har én mulighet igjen, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

- De kan legge tre til fem milliarder i aksjekapital på bordet, sier Hauge, og har listen klar med hva de skal brukes på:

  • Et investeringsselskap som eies av staten og Statoil for å eie teknologi og bygge infrastrukturen for CO2-håndtering.
  • Renseanlegget på land som håndterer utslipp fra både dagens Mongstad-anlegg og det kommende gasskraftverket.
MØTT AV DEMONSTRANTER: Natur og Ungdom frykter at LO er sterkere enn miljøvernministeren og frykter gasskraft uten CO2-rensing. Bellona mener tiden er inne for å satse stort og friskt, men at CO2-håndeteringen må vente et par år. Foto: Scanpix
MØTT AV DEMONSTRANTER: Natur og Ungdom frykter at LO er sterkere enn miljøvernministeren og frykter gasskraft uten CO2-rensing. Bellona mener tiden er inne for å satse stort og friskt, men at CO2-håndeteringen må vente et par år. Foto: Scanpix Vis mer
  • Rensing av allerede eksisterende raffineri på Mongstad.

Det slippes i dag ut 1,2 mill tonn CO2 i året på Mongstad, som er Norges største enkeltutslipp.

Med dette på plass kan et gasskraftverk startes opp i slutten av 2008, og håndteringen kan starte når renseanlegget står ferdig, rundt to år senere.


Skitten Jens?

- Men det forutsetter penger og klare avtaler mellom Statoil og staten. Ellers er løpet kjørt, og så blir Jens Stoltenberg den skitneste gutten i klassen, igjen, sier Hauge til Dagbladet.no, og sikter til at Stoltenberg i 2001 tvang Bondevik 1-regjeringen til å gå for å få bygget forurensende gasskraft i Norge.

- På sikt vil staten tjene penger på vårt forslag, fordi man får opp mer olje når gassen deponeres. Dette kalles aktiv næringspolitikk, sier Hauge, som mener at regjeringen ikke har brukt det første året godt, men nå har en sjanse til å vise handlekraft.

Selskapet Staten og Statoil skal opprette vil sitte på teknologirettighetene til deponeringen, kunnskap og rettigheter som kan vise seg å bli svært lønnsomt. I Europa er det snakk om at det skal deponeres 30 milliarder tonn CO2 i årene som kommer.

- Dette vil Norge tjene på, om vi tør å satse, sier Hauge.

image: Bellona: -  Bygg gasskraft, SV

Mongstad har driftspause i 2008, og dette er ifølge Hauge den eneste muligheten til å få bygget renseanlegget før neste driftspause i 2012. Derfor må vedtak om både gasskraft og rensing på plass nå, mener Bellona.

- Å stanse Mongstad for å bygge renseanlegget utenom vanlig pause er utenkelig. Selv om det bestilles i dag tar det fire år før det er på plass, sier Hauge til Dagbladet.no.

Dette betyr to år drift uten CO2-rensing, men alternativet er dyrt. En stans utenom vanlig vil etter det Dagbladet.no erfarer koste 20 millioner dagen.

- Derfor må SV gå for bygging av gasskraftverk nå, sier Hauge.

Frykter raffineri-død

På sikt frykter Hauge at norske raffinerier langs kysten lider en sakte død, fordi infrastrukturen ikke moderniseres.

- Både Mongstad og Kårstø har betydelige mangler om det skal etableres en CO2-verdikjede, sier Hauge.

Så langt har det ikke kommet noen signaler om at penger til investeringsselskap og infrastruktur kommer i høstens statsbudsjett.

- At pengene til rensing av dagens Mongstadutslipp ikke er der, er en skandale. Når det gjelder investeringsselskapet, så har vi hele tiden sagt at staten må bidra, sammen med Statoil, fordi denne utgiften kan ikke næringslivet bære alene. Dette er et spørsmål om aktivt eierskap fra staten side, sier Hauge.

Natur og Ungdom nøler

- Statoil forsøker med det presset de legger å diktere den politiske debatten, slik de gjør i Barentshavet, sier leder i Natur og Ungdom (NU) Bård Lahn.

Han støtter fraksjonen i SV som krever at det ikke skal åpnes for drift før rensing er på plass.

- Hvis det er så viktig for Statoil å bygge gasskraftverk, så får de gjøre det. Men Hordaland trenger foreløpig ikke strømmen, og vi har ikke råd til å slippe ut mer CO2, så da får driften vente til rensing er på plass, sier han.

Lahn understreker at NU ikke har regnet på Bellonas tall, men støtter i utgangspunktet Hauges krav om 3 til 5 milliarder over høstens statsbudsjett.

- Vi går for de penga som trengs, sier Lahn til Dagbladet.no.

KREVER HANDLING: Frederic Hauge er lei av at regjeringen ikke gjør det som trengs for å bygge gasskraft - med renseteknologi. Første skritt på veien er at SV vedtar å bygge gasskraft på helgens landsstyremøte, og regjeringen i statsbudsjettet bevilger nok penger til å bygge renseanlegget. Men det haster, mener Bellonalederen.
STRIDENS KJERNE: Her på Mongstad vil Statoil bygge gasskraft. Staten må trå til med flere milliarder om det etterhvert skal bli CO2-fritt, men kan få minst like mye tilbake i statskassen.
KRISTIN MOT CO2: Men er det bare ord, eller vil regjeringen bevilge det som trengs for å få på plass en rense- og deponeringsløsning på Vestlandet, lurer miljøbevegelsen.