Bellona: - Den styggeste krasjlandingen vi har sett

Bellona-leder Frederic Hauge kaller det svært pinlig at den rødgrønne regjeringen dropper CO2-prosjektet på Mongstad.

STOLTENBERGS MÅNELANDING: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) gikk inn for full CO2-rensing på Mongstad og kalte det Norges månelanding. Nå er prosjektet skrinlagt. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
STOLTENBERGS MÅNELANDING: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) gikk inn for full CO2-rensing på Mongstad og kalte det Norges månelanding. Nå er prosjektet skrinlagt. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er den styggeste politiske krasjlandingen vi noen gang har sett, sier han til NTB.

Han var da på vei til pressekonferansen med oljeminister Ola Borten Moe (Sp) og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) som Olje- og energidepartementet innkalte til i dag, der de annonserte at regjeringen legger ned planene om en «månelanding» på Mongstad.

Hauge: - Et farvel Hauge reagerer blant annet på at lagerforholdene ved alternative plasseringer ikke er undersøkt samt at dokumentene som ble tilsendt fra anbyderne i mai ikke er offentliggjort.

Heller ikke studien til statens foretak for CO2-håndtering - Gassnova - om alternative plasseringer er ferdig, ifølge Hauge.

- Kasserer vi Mongstad nå, sier vi sannsynligvis farvel til fullskala CO2-rensing i Norge. Jeg kan ikke se at det er noen andre prosjekter som kan komme til 2020, sier han.

Hauge håper den nye regjeringen vil foreta en gransking og at også Mongstad kan være med i en vurdering av andre prosjekter.

- Fortsetter vi Mongstad nå, har vi kastet bort mye penger, kanskje halvparten, men legger vi det helt ned, har vi kastet bort alt. Dette er så pinlig. Det er Borten Moes siste hilsen, sier en opprørt Bellona-leder.

Zero: - Rensing var mulig Miljøstiftelsen Zero mener fullskalarensing av CO2 på Mongstad var mulig, men at regjeringens gjennomføring av prosjektet var for dårlig.

- Det er ikke månelanding som er umulig, det er mannskapet som var for dårlig. Det ansvaret hviler på den rødgrønne regjeringen, som har hatt for liten gjennomføringskraft. Da er det synd at man ikke prøver å rette opp feilene, men i stedet legge inn årene, sier Zero-leder Marius Holm i en pressemelding.

Han mener at avtalen mellom staten og Mongstad-operatør Statoil var for dårlig, og at prosjektet var altfor dårlig organisert.

- Her står rett og slett dårlig prosjektstyring i veien for en god klimaløsning, sier Holm.

- Regjeringen gir opp Naturvernforbundet mener gasskraftverket på Mongstad må legges ned når regjeringen nå gir opp arbeidet med å bygge fullskala CO2-renseanlegg.

GIR SEG: Olje- og energiminister Ola Borten Moe og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell kunngjorde fredag at den rødgrønne regjeringen skrinlegger planene om et fullskala renseanlegg for CO2 på Mongstad. I stedet foreligger det planer om å starte et annet renseanlegg innen 2020.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
GIR SEG: Olje- og energiminister Ola Borten Moe og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell kunngjorde fredag at den rødgrønne regjeringen skrinlegger planene om et fullskala renseanlegg for CO2 på Mongstad. I stedet foreligger det planer om å starte et annet renseanlegg innen 2020. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Dette er utslipp som må bort dersom vi mener alvor med å kutte klimautslippene. Hvis gasskraftverket ikke legges ned, eller andre utslipp reduseres tilsvarende, frykter vi at hele klimaforliket står i fare, sier leder Lars Haltbrekken.

Han mener gasskraftverket ikke burde ha blitt bygget før rensing var på plass.

- Naturvernforbundet kritiserte avtalen som regjeringen inngikk med Statoil fra første stund. Da som nå mente vi at det aldri skulle vært gitt tillatelse til et gasskraftverk uten rensing fra første dag, sier han.

Et fullskala renseanlegg for CO2-utslipp fra oljeraffineriet og varmekraftverket på Mongstad i Nordhordland ble av statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i hans nyttårstale i 2007 utpekt som den rødgrønne regjeringens «månelanding».

Årsaken til at Mongstad nå skrinlegges, er at veien til utvikling av fangst- og lagringsteknologi er blitt lenger og vanskeligere enn hva regjeringen trodde. Både kostnadene og usikkerheten er blitt høyere enn tidligere antatt.

(NTB)

IKKE FORNØYD: Bellonas Frederic Hauge lytter til olje- og energiminister Ola Borten Moe og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell som fredag kunngjorde at den rødgrønne regjeringen skrinlegger planene om et fullskala renseanlegg for CO2 på Mongstad. I stedet foreligger det planer om å starte et annet renseanlegg innen 2020.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
IKKE FORNØYD: Bellonas Frederic Hauge lytter til olje- og energiminister Ola Borten Moe og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell som fredag kunngjorde at den rødgrønne regjeringen skrinlegger planene om et fullskala renseanlegg for CO2 på Mongstad. I stedet foreligger det planer om å starte et annet renseanlegg innen 2020. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer