Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bellona: - Ingen tid å miste

- Vi har ingen tid å miste. Det tar kort tid før kjemikaliene sprer seg i hele grunnvannsbassenget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier ansvarlig for samferdselsspørsmål i miljøstiftelsen Bellona, Christian Rostock.

Bellona krever lynrask reaksjon og opprydding fra OSL og flyselskapene etter det Rostock betrakter som «vettløs og skjødesløs omgang med giftstoffer».
- Sannheten er at flyselskapene og OSL har stått under så voldsomt press, og vært så livredd for ikke å holde tidsskjemaet, at de har pøst på med kjemikalier. De har overdosert - sånn for sikkerhets skyld, mener Rostock.

Bellona-talsmannen betrakter grunnvannsbassenget under Gardermoen som Norges arvesølv.
- I de fleste land i Europa drikkes grunnvannet. Her i landet klamrer vi oss fortsatt til overflatevann. Men i framtida må vi under bakken og hente drikkevann. OSL kan komme til å ødelegge de enorme ressursene under Gardermoen. Fortsatt har ikke giften spredt seg utover i vannflaket. Men det skjer i løpet av få uker. Vi forlanger rensing nå - og permanente tiltak som medfører langt mindre sprøyting med giftstoffer.


Rostock, som er kjemiingeniør, mener at varmekabler under rullebanen - eller ny og ruere asfalt - kan være løsningen for å redusere mengden med kjemikalier.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media