Bellona: - Svært positivt

- Løfter om tiltak som bringer de internasjonale forhandlingene ut av hengemyra, sier fagsjef Hallstein Havåg.

KLIMA: President Barack Obama og KInas president Xi Jinping lover drastiske kutt i sine CO2-utslipp i løpet av de neste to tiåra, Foto: EPA/HOW HWEE YOUNG
KLIMA: President Barack Obama og KInas president Xi Jinping lover drastiske kutt i sine CO2-utslipp i løpet av de neste to tiåra, Foto: EPA/HOW HWEE YOUNG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): USAs president, Barack Obama, har de siste dagene deltatt på et AP-møte i Beijing sammen med blant andre Kinas president, Xi Jinping.

Nå lover begge landene lover drastiske kutt i sine CO2-utslipp i løpet av de neste to tiåra, melder Politico. 

- Svært positivt, ikke minst i forhold til med tanke på klimaforhandlingene i Paris neste år, sier fagsjef Hallstein Havåg i Bellona.

Ambisiøse mål Han mener det er relativt ambisiøse mål i klimaavtalen mellom de to stormaktene.

- USA skal kutte sine klimautslipp fra 26-28 med rundt 20 prosent det neste tiåret, og Kina har mål om 20 prosent fra fornybare kilder i 2030. Samtidig er det knyttet stor spenning til om USA vil gjennomføre fordi det meste skal tas etter at Obama går av. Det kan bli vanskelig, sier Havåg.

Kina er i dag verdens største utslipper, mens USA ligger på andreplass. En klimaavtale mellom de to landene blir derfor sett på som helt avgjørende for å få til en omfattende global avtale.

Ifølge New York Times kom løftene flere uker tidligere enn ventet, og de kom i stand etter hemmelige forhandlinger mellom de to landene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer