Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bellona: - Svært positivt

- Løfter om tiltak som bringer de internasjonale forhandlingene ut av hengemyra, sier fagsjef Hallstein Havåg.

KLIMA: President Barack Obama og KInas president Xi Jinping lover drastiske kutt i sine CO2-utslipp i løpet av de neste to tiåra, Foto: EPA/HOW HWEE YOUNG
KLIMA: President Barack Obama og KInas president Xi Jinping lover drastiske kutt i sine CO2-utslipp i løpet av de neste to tiåra, Foto: EPA/HOW HWEE YOUNG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): USAs president, Barack Obama, har de siste dagene deltatt på et AP-møte i Beijing sammen med blant andre Kinas president, Xi Jinping.

Nå lover begge landene lover drastiske kutt i sine CO2-utslipp i løpet av de neste to tiåra, melder Politico

- Svært positivt, ikke minst i forhold til med tanke på klimaforhandlingene i Paris neste år, sier fagsjef Hallstein Havåg i Bellona.

Ambisiøse mål Han mener det er relativt ambisiøse mål i klimaavtalen mellom de to stormaktene.

- USA skal kutte sine klimautslipp fra 26-28 med rundt 20 prosent det neste tiåret, og Kina har mål om 20 prosent fra fornybare kilder i 2030. Samtidig er det knyttet stor spenning til om USA vil gjennomføre fordi det meste skal tas etter at Obama går av. Det kan bli vanskelig, sier Havåg.

Kina er i dag verdens største utslipper, mens USA ligger på andreplass. En klimaavtale mellom de to landene blir derfor sett på som helt avgjørende for å få til en omfattende global avtale.

Ifølge New York Times kom løftene flere uker tidligere enn ventet, og de kom i stand etter hemmelige forhandlinger mellom de to landene.

Gode argumenter - Kina har gode argumenter for å gjøre klimakutt på hjemmebane, og det er viktig at Kina og USA går foran, men vi risikerer et steg tilbake hvis USA ikke klarer å følge opp. Dette er kutt som er helt nødvendige, hvis vi skal nå togradersmålet, selv om det i seg selv ikke er nok, sier Hallstein Havåg.

Og legger til:

- Det viktigste signalet er lovnader om tiltak som bringer de internasjonale forhandlingene ut av hengemyra, sier Havåg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling