KLIMA: President Barack Obama og KInas president Xi Jinping lover drastiske kutt i sine CO2-utslipp i løpet av de neste to tiåra, Foto: EPA/HOW HWEE YOUNG
KLIMA: President Barack Obama og KInas president Xi Jinping lover drastiske kutt i sine CO2-utslipp i løpet av de neste to tiåra, Foto: EPA/HOW HWEE YOUNGVis mer

Bellona: - Svært positivt

- Løfter om tiltak som bringer de internasjonale forhandlingene ut av hengemyra, sier fagsjef Hallstein Havåg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): USAs president, Barack Obama, har de siste dagene deltatt på et AP-møte i Beijing sammen med blant andre Kinas president, Xi Jinping.

Nå lover begge landene lover drastiske kutt i sine CO2-utslipp i løpet av de neste to tiåra, melder Politico

- Svært positivt, ikke minst i forhold til med tanke på klimaforhandlingene i Paris neste år, sier fagsjef Hallstein Havåg i Bellona.

Ambisiøse mål Han mener det er relativt ambisiøse mål i klimaavtalen mellom de to stormaktene.

- USA skal kutte sine klimautslipp fra 26-28 med rundt 20 prosent det neste tiåret, og Kina har mål om 20 prosent fra fornybare kilder i 2030. Samtidig er det knyttet stor spenning til om USA vil gjennomføre fordi det meste skal tas etter at Obama går av. Det kan bli vanskelig, sier Havåg.

Kina er i dag verdens største utslipper, mens USA ligger på andreplass. En klimaavtale mellom de to landene blir derfor sett på som helt avgjørende for å få til en omfattende global avtale.

Ifølge New York Times kom løftene flere uker tidligere enn ventet, og de kom i stand etter hemmelige forhandlinger mellom de to landene.

Gode argumenter - Kina har gode argumenter for å gjøre klimakutt på hjemmebane, og det er viktig at Kina og USA går foran, men vi risikerer et steg tilbake hvis USA ikke klarer å følge opp. Dette er kutt som er helt nødvendige, hvis vi skal nå togradersmålet, selv om det i seg selv ikke er nok, sier Hallstein Havåg.

Og legger til:

- Det viktigste signalet er lovnader om tiltak som bringer de internasjonale forhandlingene ut av hengemyra, sier Havåg.