Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bellona aksjonerer i Sverige

Bellona har dratt over grensa til søta bror for å si sin mening om lakseparasitter og annet utøy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stridens kjerne er det svenske oppdrettsanlegget i Bullaresjøen. Regnbueørreten er inifsert med parasitten Gyrodactylus salaris, som får hårene til å reise seg på hodet til dem som driver med fisk: Parasitten setter seg på fiskeungene og kan spise hull i fiskekroppen. På denne måten ødelegger parasitten fiskestammer.

På den andre siden av grensa ligger det norske Enningdalsvassdraget, med en av Norges beste villaksstammer. Denne stammen kan bli smittet av svenskenes parasitt. Det er verken Bellona, Miljøverndepartementet eller hobbyfiskerne i Halden særlig interessert i, ettersom lakseparasitten har smittet flere andre villaksstammer tidligere og ført til stor laksedød. Ifølge NTB skrev miljøvernminister Børge Brende brev til den svenske jordbruksministeren i forrige uke. I brevet ber Brende svenskene om å legge ned anlegget i Bullaresjøen.

Bellona får drahjelp av Halden Jeger- og fiskeforening under demonstrasjonen.

- Vi har planer om å montere desinfiseringsutstyr på anlegget slik at de som arbeider der ikke bringer med seg lakseparasitten gyrodactylus videre. Nå venter vi på å få en avklaring fra svensk politi om vi kan komme ned til anlegget eller ikke, sa Bellona-leder Frederic Hauge til NTB tidligere i dag.

DØDELIG:</B> Lakseparasitten har tatt livet av fisk i mange norske vassdrag. Her er død fisk i Steinkjervassdragene i april i år.
Hele Norges coronakart