Bellona anmelder fransk bedrift

Bellona politianmeldte i går den franske bedriften Eramet for miljøkriminalitet. Bellona har regnet ut at selskapet siden april i år har sluppet 30 kilo kvikksølv ut i lufta fra mangan-verket i Porsgrunn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- 30 kilo kvikksølv er mye. Det tilsvarer nesten 200 gram hver dag. Det er latterlig at en bedrift skal få gjøre dette samtidig som folk flest samler inn kvikksølvtermometer for å spare miljøet, sier Bellona-leder Frederic Hauge til Dagbladet.

Miljøvernorganisasjonene leverte i går anmeldelsen til Porsgrunn Politikammer. Bellona tror minst 50 kilo kvikksølv er på avveie. I tillegg til de 30 kilo som er spredd med vinden, kan minst 20 kilo ha blitt spredd som slagg og muligens deponert på en avfallsplass.

I et brev til bedriftsledelsen i Eramet krever organisasjonen at utslippene må opphøre umiddelbart. Bellona vil fortsette arbeidet med å kartlegge bedriftens kvikksølvutslipp.

- Vi har en mistanke om at den afrikanske malmen som benyttes inneholder mer kvikksølv en bedriften har rapportert, sier Hauge.

Eramet overtok Mangan-verkene i Sauda og Porsgrunn fra Elkem i april i år. Bedriftsledelsen har tidligere sagt at de ikke vil stoppe produksjonen før det foreligger dokumentasjon over miljøskadene.