Bellona bygger atom-landsby

Bellona bygger nå en egen landsby for atomarbeidere i Murmansk. - I festtalene glemmes ofte sikkerheten til dem som sikrer atomavfallet, sier Bellonas Thomas Nilsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Like utenfor Murmansk sentrum ligger atomskipet Lepse. Skipet er et gammelt lagringsskip for høyradioaktivt avfall fra ulykken med atomisbryteren Lepse i 1966. I dag bor arbeiderne som sikrer avfallet ombord i skipet, og mottar store stråledoser.

- Disse arbeiderne gjør en viktig innsats. Ombord i dette skipet er det omtrent halvparten så mye radioaktivitet som ble sluppet ut i Tsjernobyl-ulykken, sier Thomas Nilsen i Bellona til Dagbladet.no.

Bellonas atomlandsby gjør at arbeiderne slipper å bo ombord i skipet når de er på jobb. Disse 35-40 arbeiderne har til nå mottat ca. 60 prosent av all strålingen de 7000 ansatte i atomisbryterselskapet Murmansk Shipping Company blir utsatt for årlig.

Tiltaket vil redusere strålingen arbeiderne mottar med 60 prosent, og den vil dermed være under de nye russiske grenseverdiene, som er på linje med de som gjelder i Norge.

Kan flyttes

Landsbyen skal ligge ca. 30 meter unna skipet, og skal inneholde en boenhet, et laboratorium og et kontrollrom for fjernstyring av utstyr ombord i Lepse. Når Lepse en gang i framtiden er sikret kan brakkelandsbyen enkelt flyttes til andre steder som trenger opprydning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.