Bellona bygger atom-landsby

Bellona bygger nå en egen landsby for atomarbeidere i Murmansk. - I festtalene glemmes ofte sikkerheten til dem som sikrer atomavfallet, sier Bellonas Thomas Nilsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like utenfor Murmansk sentrum ligger atomskipet Lepse. Skipet er et gammelt lagringsskip for høyradioaktivt avfall fra ulykken med atomisbryteren Lepse i 1966. I dag bor arbeiderne som sikrer avfallet ombord i skipet, og mottar store stråledoser.

- Disse arbeiderne gjør en viktig innsats. Ombord i dette skipet er det omtrent halvparten så mye radioaktivitet som ble sluppet ut i Tsjernobyl-ulykken, sier Thomas Nilsen i Bellona til Dagbladet.no.

Bellonas atomlandsby gjør at arbeiderne slipper å bo ombord i skipet når de er på jobb. Disse 35-40 arbeiderne har til nå mottat ca. 60 prosent av all strålingen de 7000 ansatte i atomisbryterselskapet Murmansk Shipping Company blir utsatt for årlig.

Tiltaket vil redusere strålingen arbeiderne mottar med 60 prosent, og den vil dermed være under de nye russiske grenseverdiene, som er på linje med de som gjelder i Norge.

Kan flyttes

Landsbyen skal ligge ca. 30 meter unna skipet, og skal inneholde en boenhet, et laboratorium og et kontrollrom for fjernstyring av utstyr ombord i Lepse. Når Lepse en gang i framtiden er sikret kan brakkelandsbyen enkelt flyttes til andre steder som trenger opprydning.

Landsbyen vil koste Bellona en million kroner, og skal stå ferdig første oktober.

Nilsen mener arbeidet markerer en ny fase i Bellonas arbeid i Russland. Hittil har mye av arbeidet gått med til kartlegging, og til kampen mot sikkerhetspolitiets spiontiltale mot Nikitin.

- Ut over å dele ut geigertellere og andre småtiltak er dette først gangen vi går aktivt inn for å redusere skadevirkningen av atomavfall i Russland. Men det er ikke siste, lover Nilsen.

Organisasjonen samarbeider nå med Murmansk Shipping Company om andre sikkerhetstiltak for arbeidere som jobber med atombrensel og avfall.

- Sikkerheten til dem som skal sikre atomafallet blir ofte glemt i de internasjonale festtalene om atomsikkerhet. Men det er klart vi gjør dette for å få sympati i Russland, og spesielt blant atomarbeiderne.

FLYTENDE BOMBE: Arbeiderne ombord på atomskipet Lepse mottar store stråledoser, men nå vil Bellona hjelpe.