FRYKTER UTBLÅSING: Miljøstiftelsen Bellona frykter full utblåsing på Snorre B-plattformen etter at Statoil avdekket en grop under en brønnramme. Statoil avviser at det er grunn til å frykte utblåsing. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FRYKTER UTBLÅSING: Miljøstiftelsen Bellona frykter full utblåsing på Snorre B-plattformen etter at Statoil avdekket en grop under en brønnramme. Statoil avviser at det er grunn til å frykte utblåsing. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Bellona frykter utblåsing på Snorre B-plattformen

Statoil avviser at det er grunn til bekymring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljøstiftelsen Bellona frykter full utblåsing på Snorre B-plattformen etter at Statoil avdekket en grop under en brønnramme. Statoil avviser at det er grunn til å frykte utblåsing.

Statoil oppdaget 17. mai en unormal utgraving av masse under brønnrammen. En kort periode ble det pumpet vann blandet med tyngre sedimenter, en blanding kalt «brine», ned i brønnen i tilfelle det skulle være sammenheng mellom gropen og brønnen. Men ingen av undersøkelsene som har blitt gjennomført siden gropen ble oppdaget lørdag, har vist tegn til lekkasje av hydrokarboner, opplyser selskapet.

- Gropen er stabil og overvåkes kontinuerlig. Det viktigste for oss nå er å avklare årsaken til gropdannelsen, og flere årsaksforklaringer undersøkes, sier områdedirektør for Drift sør i Statoil, Bente Aleksandersen.

Hun legger til at det ikke er blitt observert bevegelser i gropen ved bunnrammen det siste døgnet. En fjernstyrt miniubåt overvåker situasjonen kontinuerlig, og det er tatt prøver av sedimentene.

Statoil evakuerte lørdag 33 arbeidere fra plattformen. Petroleumstilsynet holdes løpende orientert om situasjonen. I påvente av at alle undersøkelser er gjennomført, har Statoil valgt å holde produksjonen stengt.

Hydrokarboner Da gropen ble oppdaget lørdag, ble det observert bevegelse og indikasjoner på hydrokarboner. Funn av hydrokarboner utenfor en brønn kan være en indikasjon på lekkasje fra borebrønnen.

Statoil vet ikke hvor hundre kubikkmeter med masse har tatt veien og jobber nå med å finne årsaken til utgravingen. Også pressetalsmann for norsk sokkel i Statoil. Ørjan Heradstveit, bekrefter at det ikke er blitt gjort nye observasjoner av hydrokarboner etter funnet lørdag.

- Den aktuelle brønnen er stengt ned og kommer ikke til å settes i produksjon igjen inntil vi vet hva årsaken til undergravingen er. Men vi har ikke fått nye indikasjoner på hydrokarboner og det har ikke vært bevegelse i gropen etter at vi begynte kontinuerlig overvåking av den, sier Heradstveit til NTB.

Bellona frykter utblåsning Bellona frykter på sin side at det kan oppstå full utblåsing og at lekkasje av hydrokarboner er første skritt i en slik prosess. Bellona tolker stillheten de siste dagene som at Statoil ikke har kontroll.

- Her hos oss ringer alarmklokkene. Slike groper under brønnrammen er svært alvorlige, og gitt kommunikasjonen fra Statoil, tyder dette på at selskapet ikke har kontroll på brønnen. Dette kan i verste fall være første skritt til full utblåsning, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Bellona tolker situasjonen slik at Statoil så langt ikke har lyktes med å få kontroll over situasjonen.

- Det har tidligere forekommet svært alvorlige hendelser på Snorre A og Gullfaks C hvor man har måttet pumpe ned store mengder boreslam for å holde kontroll på lekkasjen, sier Hauge.

(NTB)