Regjeringsplattformen:

Bellona-Hauge: - Stoler mer på EU enn Støre og Vedum

Bellona-sjef Frederic Hauge er skuffet over Støre-regjeringens klimapolitikk i Hurdalsplattformen. Samtidig jubler han over EU-kommisjonens ønske om oljestans i Arktis.

IKKE GODT NOK: Om Norge skal nå klimamålene, må den nye Støre-regjeringen gjøre langt mer, mener Bellona-leder Frederic Hauge. Foto: NTB
IKKE GODT NOK: Om Norge skal nå klimamålene, må den nye Støre-regjeringen gjøre langt mer, mener Bellona-leder Frederic Hauge. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Støre-regjeringens regjeringsplattform når det gjelder klima imponerer ikke Bellonas leder Frederic Hauge.

- Den er skandaløst dårlig. Jeg er ganske forbauset over det jeg nå ser, og at Arbeiderpartiet ikke har sett betydningen av CCS (karbonfangst og lagring, journ.anm), sier Hauge til Dagbladet.

Stoler mer på EU

Timer etter at Hurdalsplattformen ble klar, offentliggjorde EU-kommisjonen at de går inn for oljestans i Arktis. Dette fikk Bellona-lederen til å juble:

- Jeg er så glad. Dette har vi jobbet lenge for å få til i EU, og viser hvor i utakt den nye regjeringen er i takt med sine omgivelser. Nå stoler jeg mer på at EU fikser dette enn Støre og Vedum, tordner Hauge, før han fortsetter:

- Når USA og EU blir enige om dette, blir det ikke lett for norske politikere. Dette viser at vi trenger EU til å holde norske politikere i ørene. Dette var veldig gøy, og setter Støre-regjeringens klimapolitikk i et helt grelt perspektiv.

NY: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum presenterer Hurdalsplattformen. Vis mer

Ikke hørt

De siste ukene har Bellona vært på tilbudssida og sendt inn masse forslag til ny klimapolitikk til Hurdalskameratene. De føler seg ikke hørt.

- Dette er rett og slett skandaløst og jævlig. De signaliserer ikke stort nytt i forhold til den forrige regjeringa, som igjen fører til at vi ikke klarer klimamålene våre. Tragisk, sier Hauge til Dagbladet.

Det er spesielt når det gjelder karbonfangst og lagring at Bellona-lederen reagerer.

- Dette er det viktigste enkeltstående tiltaket for norsk industri, men her er ikke Ap noe bedre enn den forrige regjeringen. Norge trenger CCS for å håndtere utslipp fra avfallsindustri, smelteverksindustri, hydrogenproduksjon og elektrisifering av sokkelen. Dette skuffer og overrasker, sier Hauge.

KLIMAALARM: Avtroppende statsminister Erna Solberg (H) er i New York under FN-toppuka. Hun understreker alvoret i klimasituasjonen. Reporter/foto: Vegard Kvaale / Dagbladet TV Vis mer

Mangler ambisjoner

Hauge og Bellona mener det er mulig å skape flertall i Stortinget for en annen CCS-satsing enn den foreslått i regjeringsplattformen.

- CCS-satsing er eneste måten å nå klimamålene på. I hvert fall om vi skal unngå en enorm nedbygging av norsk natur, sier Hauge.

Bellona-fagsjef, Christian Eriksen, mener den nye regjeringen mangler ambisjoner.

- Hvor er de store satsingene som skal ta oss til 55 prosent utslippskutt i 2030? Vi klarer ikke å se hvordan regjeringen tenker å gjøre det med den politikken de har lagt frem i dag, sier han.

Tøft for ny minister

Det er først torsdag formiddag at Støre presenterer sin nye regjering - og klimaminister. Mest sannsynlig er dette Aps Espen Barth Eide.

- Jeg har hatt en god dialog med ham, men han får det ikke lett å jobbe med dette her, sier Hauge.

I forhold til forrige regjering, mener Hauge at Støre-regjeringen er bedre i oljepolitikken, der de verner Trænarevet for olje- og gassproduksjon, i tillegg til å droppe konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen.

- Og så har de en langt bedre formulering når det gjelder batteri, som knapt var nevnt av forrige regjering. Det er dog lite konkretisert, men jeg er i glad for at formuleringene er med, sier Hauge.

Naturvernforbundet: - Som Erna

Heller ikke Naturvernforbundet lar seg begeistre av Hurdalregjeringsplattformen.

- Den gir ikke det taktsifte vi trenger for å løse natur- og klimakrisa. Dessverre vil regjeringen videreføre Erna Solbergs kurs med fortsatt oljeleting og nedbygging av norsk natur, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet i en sak på deres hjemmesider.

Han hadde håpet at Ap og Sps plattform kunne bli starten på veien ut av fossilalderen og inn i en mer bærekraftig framtid.

- Dessverre ble den ikke det, sier Gulowsen, og legger til:

- Den nye regjeringen må forstå alvoret og ta til seg beskjedene som kommer fra FNs generalsekretær og IEA. Det er uforsvarlig å lete etter mer olje og gass.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer