Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Parisavtalen

Bellona-Hauge  i strupen på Spetalen: - Laget for å stagge griske forretningsmenn som deg

Frederic Hauge i Bellona er ikke imponert over Øystein Stray Spetalens Trump-støtte og slakt av Paris-avtalen.

I KLINSJ: Investormilliardær Øystein Stray Spetalen og Bellona-leder Frederic Hauge strider om Paris-avtalen. Hauge omtaler Spetalen som en grisk forretningsmann. Foto: NTB scanpix
I KLINSJ: Investormilliardær Øystein Stray Spetalen og Bellona-leder Frederic Hauge strider om Paris-avtalen. Hauge omtaler Spetalen som en grisk forretningsmann. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Milliardær Øystein Stray Spetalen er én av få kjente nordmenn som har gått offentlig ut og støttet Donald Trumps avgjørelse om å trekke USA ut av Parisavtalen, som skal begrense temperaturstigningen til under to grader.

En rekke statsledere, blant annet Erna Solberg, har innstendig bedt om at Trump skal forbli i avtalen. Den norske regjeringen har også hyllet klimaavtalen de var med på å fullføre og undertegne.

Men ikke Øystein Stray Spetalen. Han kaller avtalen en «scam» - altså et bedrag - og reagerer blant annet kraftig på Kinas forpliktelser.

Bellona reagerer

Investormilliardæren hevder blant annet at avtalen «ikke er laget av forretningsmenn, men av drømmere».

PARISAVTALEN: Trump annonserte at USA vil droppe Parisavtalen, en av de viktigste klimaavtalene mellom verdens nasjoner. Video: CNN Vis mer

Det får Bellona-leder Frederic Hauge til å se svart.

- Nei, Spetalen, denne avtalen er ikke laget av forretningsmenn, den er laget av politikere for å stagge griske forretningsmenn som deg, svarer Hauge.

Spetalen svarer like krasst:

- I kjent stil bruker Frederic Hauge nedlatende personkarakteristikker om motparter i debatter når han selv har gått tom for saklige motargumenter, skriver Stray Spetalen til Dagbladet.

- Svekker Parisavtalen

I sin kommentar til Dagbladet i går viste Spetalen til en lederartikkel i Wall Street Journal.

- Hauges beskrivelse av meg som grisk er derfor et bevis for meg at artikkelen i WSJ inneholder opplysninger som ikke skulle sluppet ut til allmenheten da det svekker Parisavtalens innhold, skriver Spetalen.

Hauge i Bellona sier han er sjokkert over Spetalen og mener han bygger sin argumentasjon på Trumps falske påstander, som han mener er bygget på tankegods fra det amerikanske alternativ-høyre.

- Washington Post har gått gjennom Trumps tale og funnet en lang, lang rekke faktafeil. Det er for eksempel ingenting i avtalen som hindrer USA i å bygge nye kullkraftverk, slik Trump hevder. Det er markedet som ødelegger for kull i USA. Det burde såkalte forretningsmenn som Trump og Spetalen forstå, sier Hauge.

- Ikke fake news

- Jeg har brukt Wall Street Journal som faktakilde, noe jeg opplyste Dagbladet om når de tok kontakt. Det oppsiktsvekkende i lederartikkelen fra WSJ var at Kina ikke har noen forpliktelser til CO2 utslipp før i 2030.

- Dessuten var konklusjonen i Paris-avtalen at temperaturen ikke ville bli redusert med mer enn 0,17 grader i 2100 dersom alle oppfyller krav til reduksjon i CO2-utslippene, sier Stray Spetalen.

Her henviser han til en forskningsrapport utarbeidet av Massachusetts Institute og Technology (MIT) fra 2015.

- Dersom Frederic Hauge mener jeg driver med fake news må han ta dette opp med Wall Street Journal som jeg har brukt som kilde, sier investormilliardæren.

Kina-bråket

Bellona-lederen har ingen sympati for Trumps klaging over at USA har kommet dårlig ut økonomisk i Paris-avtalen.

- USA har enormt mye større utslipp per person enn alle andre land i verden, så man skal synes enormt synd på seg selv for å mene at USA har blitt urettferdig behandlet, sier Hauge.

Spetalen var spesielt opptatt av Kinas forpliktelser i avtalen.

- Dersom det er riktig at Kina har ingen forpliktelser til reduksjon i utslipp før i 2030, er Parisavtalen en scam (et bedrag, red. anm.), sier Spetalen.

I henhold til Paris-avtalen så skal hvert enkelt avtaleland erklære hvor mye de vil kutte utslippene sine med, og hvilke tiltak de skal sette i verk for å nå målene. Kina har erklært at de skal nå maksimal utslipp innen 2030 - noe som i praksis betyr at de kan øke utslippene fram til 2030.

Ifølge forskningsinstituttet Climate Action Tracker viser derimot ferske analyser at utslippene av CO2-gasser allerede allerede kan ha stoppet økningen og at Kina allerede har nådd toppen.

I januar stoppet landet blant annet byggingen av 103 nye kullkraft, og de siste tre årene har de kuttet bruken kull, ifølge Politifact.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media