Bellona hyller Obamas klimaplan

Frederic Hauge er imponert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På en storstilt pressekonferanse i Washington i kveld lanserte president Barack Obama i USA sin nye klimaplan «Clean power plan».

For første gang innfører amerikanerne reguleringer på utslipp fra kraftverk. Og målet er at karbonutslippene skal kuttes med 32 prosent fra 2005-nivå innen 2030. Foruten et bedre miljø, vil det skape økonomisk vekst og flere arbeidsplasser, mener Obama.

- Klimaendringene vil ikke bare påvirke barnebarna våre eller barna vår. De påvirker oss nå. USA skal være ledende i verden på dette. Det er ingenting som heter «for seint», sa Obama til enorm hyllest fra klimaforskerne som var invitert.

Metoden til Obama er oppgi hva som er målet før han delegerer ansvaret for hvordan dette skal gjennomføres til de enkelte statene.

Bellona-leder Frederic Hauge er imponert.

- Som klimaaktivist skulle jeg selvfølgelig sett et høyere tall og ønsket meg mer, men realpolitisk sett er dette bra. Det han gjør å gå ut og sier hva reglene er. Så kan industrien bruke investeringene i tiltak og ikke til å kjøpe klimakvoter, sier Hauge.

- Mye å lære av USA Han mener Norge, EU og Europa har mye å lære av den amerikanske måte å møte klimakrisen på.

- Man må regulere mer målrettet, og utover kvotehandelen. Disse initiativene må skje i de rike landene, ikke bare flytte utslippene til lavkostland som ikke bryr seg om klima, sier Hauge.

Bellona-lederen tror USA har satt seg i det førende klimasetet fordi de kjenner klimaendringene nærmere på kroppen selv.

IMPONERT: Bellona-leder Frederic Hauge.
IMPONERT: Bellona-leder Frederic Hauge. Vis mer

Når Obama målet blir det som å  fjerne 166 millioner biler fra veiene, ifølge Obama. 90 000 færre amerikanere vil få astmaanfall hvert år, ifølge presidenten.

Norges klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) mener det er helt avgjørende at USA kommer med så klare signaler før klimatoppmøtet i Paris i desember.

- USA har knekket koden: Landet klarer å kombinere økonomisk vekst med kutt i klimautslippene. Dette viser at fremtiden ligger i investeringer i klimavennlig teknologi, sier Sundtoft til NTB i kveld.

Kritikk Obama sa i sin lansering at kritikken vil komme. Og den vil trolig ende i domstolene.Tiltakene vil særlig gå utover kullkraftverkene, og det ventes at deres bransjeorganisasjoner vil gå til frontalangrep på de nye reguleringene i domstolene. Også gruveorganisasjoner og politikere fra delstater med mye kullkraft har varslet søksmål, melder NTB.

Obama står dermed overfor en tøff kamp i domstolene. Trolig vil saken havne i høyesterett, hvor de ulike dommerne tidligere har gitt uttrykk for ganske forskjellige syn på føderale miljøreguleringer.

Dommere utnevnt av demokratiske presidenter, har generelt vært mer positive enn de som er utnevnt av republikanske presidenter. Et viktig spørsmål blir om EPA går utover sine fullmakter når det innfører omfattende reguleringer med store økonomiske konsekvenser. Siden det har vist seg omtrent umulig å få klimavennlige lover vedtatt i Kongressen, har Obama i stedet bedt EPA stramme inn reguleringene av utslippene innenfor rammene av dagens lovverk, skriver NTB.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer