Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bellona i vannet foran oljeplattform

Aksjonister er hentet opp av vannet i Ølensfjorden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bellona frykter hastverk i Barentshav-boring

I hele dag har

Bellona

og

Natur og Ungdom

aksjonert utenfor Ølen i Nord-Rogaland. Der ligger plattformen 'Eirik Raude', som skal brukes til prøveboring i Barentshavet. Nå slepes plattformen ut av fjorden og skal fraktes nordover langs kysten. Naturvernerne prøver å stanse slepet. Til uka anker de vedtaket fra SFT om utslippstillatelse fra plattformen. De mener at plattformen bør ligge ved land til anken er ferdigbehandlet.

Slepet har begynt

Men i dag begynte Ocean Rig den møysommelige frakten av den kjempestore flyteplattformen. Bellona, Natur og Ungdom og Greenpeace har reagert med å mobilisere og har fulgt etter plattformen i båter i den første delen av fjorden. Aksjonistene har prøvd å kjøre opp mot den store plattformen og hindre ferden ved å legge båter der plattformen skal passere. Plattformen slepes av to båter, men går også for egen motor.

- Riggen kjørte rett frem, så politiet tok oss vekk for å skape en sikkerhetssone, sier Ane Hansdatter Kismul, som er leder av Natur og Ungdom, til Dagbladet.no.

Det er dårlig vær og dårlig sikt i området. Rundt femten aksjonister, inkludert Kismul og Bellonas leder Frederic Hauge, hoppet i vannet foran plattformen. Politiet var på stedet med båter og hentet opp aksjonistene, som hadde på seg våtdrakt før de hoppet i sjøen i det kalde vannet.

Operasjonsleder Trond Friberg understreker at aksjonsmetoden er livsfarlig.

- Aksjonistene skaper en farlig situasjon for seg selv. De er prisgitt redningsutstyret de har på seg, hvis en drakt er lekk, så synker man. Det er kjølig vann med strømninger, og hvis de havner i propellvannet etter plattformen, så er det game over, sier han.

En vellykket aksjon

- Aksjonen var veldig vellykket. Vi la oss foran plattformen. Vi har hatt stor fokus på sikkerhet og var forutsigbare for politiet, så det var aldri noen farlige situasjoner, sier Kismul.

Alle aksjonistene er arrestert. Frederic Hauge har fått et forelegg på 5000 kroner. Resten av aksjonistene ventet på å få utskrevet forelegg da Dagbladet.no snakket med dem ved halv ett-tida søndag.

Frederic Hauge understreker at Bellona og Natur og Ungdom har jobbet lenge med saken og brukt alle lovlige virkemidler for å stoppe saken.

- For oss var dette siste utvei, sier han.

Fem aktivister fra Greenpeace er også arrestert og holdes nå på lensamnnskontoret i Ølen. Det har ikke vært samarbeid mellom Greenpeace og de andre to organisasjonene før aksjonen.

Se bilder av plattformen her.

I VANNET: Aksjonister fra flere organisasjoner hoppet i vannet foran den store oljeplattformen i Ølensfjorden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media